BiH

Vikiliks: Tadić neće podržati otcjepljenje RS

Vikiliks: Tadić neće podržati otcjepljenje RS
Vikiliks: Tadić neće podržati otcjepljenje RS

BANJALUKA - Predsjednik Srbije Boris Tadić nije imun na igranje na nacionalnu kartu kao jedno od političkih sredstava, ali je, ipak, teško vjerovati da će on podržati otcjepljenje RS u narednih nekoliko godina, navedeno je u depeši Ambasade SAD u Beogradu upućene u Vašington 13. januara 2009, koju je objavio sajt Vikiliks.

Amerikanci smatraju da Tadić neće podržati secesiju RS iz nekoliko razloga, navodeći ekonomske poteškoće u Srbiji prouzrokovane finansijskom krizom, te "uklještenoj" poziciji u vezi s Kosovom.

"Prepoznavanje otcjepljenja RS odaje de fakto legitimitet nezavisnosti Kosova, što je ishod koji Tadić ne može prihvatiti. Na kraju Tadić dobija malu političku prednost kod kuće za pružanje podrške (tadašnjem premijeru RS Miloradu) Dodiku jer tretman Srba u bilo kojem dijelu BiH nije toliko 'vrelo' pitanje kao što je to slučaj sa Hrvatskom, Kosovom, pa čak i Crnom Gorom", navedeno je u depeši.

Shodno tome, kako su naveli, Tadić će se najvjerovatnije držati stava podrške Dejtonu ukoliko ne dođe do brzog ugrožavanja životnih uslova u BiH koji bi značajano ugrozili Srbe, ukomponovano sa signalima iz Brisela da su izgledi Srbije za ulazak u EU značajno smanjeni.

U zaključku depeše američkih diplomata navedeno je da je politika Srbije prema BiH snažno obojena njenim težnjama ka Evropi i strahovima od regionalne nestabilnosti koja bi mogla povrijediti srpske interese.

"Računajući da bi otcjepljenje RS dovelo do nestabilnosti i negativnih ekonomskih posljedica, Tadić je spreman da koristi lične i diplomatske poluge da obuzda Dodika do određene tačke", smatrali su u Ambasadi SAD u Srbiji početkom 2009.

Amerikanci napominju da Tadić predstavlja značajan kontrast od perioda kada je srbijanski premijer Vojislav Koštunica bio najpouzdaniji pristalica Dodika. Vikiliks, takođe, otkriva da je bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak u razgovoru sa predstavnicima američke ambasade 10. decembra 2008. rekao da Dodik i Tadić održavaju blisko prijateljstvo, dok Koštunica predstavlja pouzdaniju bezuslovnu političku podršku RS.

Lajčak je, piše u depeši, tražio od brojnih evropskih država da pritisnu Tadića da obuzda Dodika što je, kako navode, predsjednik Srbije i prihvatio. Lajčak je rekao da se prema obavještajnim podacima Dodik vratio sa svoje novembarske posjete Beogradu 2008. razočaran manjkom podrške koju mu je Tadić bio spreman ponuditi.

"Lajčak je govorio da pravi problem predstavlja Silajdžić, ali da Dodik pogoršava situaciju jer ne može ćutati i reaguje na svaku Silajdžićevu provokaciju", istaknuto je u pismu Ambasade SAD koju je objavio Vikiliks.

SAD željele da Tadić  podrži izmjenu Ustava BiH

U depeši Ambasade SAD u Srbiji od 4. juna 2009. godine, prilikom posjete visokog predstavnika u BiH Valentina Incka Beogradu, navedeno je da bi bilo dobro da Boris Tadić prilikom posjete BiH javno podrži neku od inicijativa za ustavne reforme u BiH (u principu, one koje podržava i SAD).

"Istovremeno, Tadić bi trebalo da pošalje jasan signal Dodiku i javnosti RS da iako je Beograd spreman da podrži teritorijalni integritet RS (što je i potpredsjednik Džozef Bajden naglasio), da neće podržavati pokušaje RS da izbjegne ili blokira ustavne kompromise neophodne da se stvori funkcionalna i efikasna BiH", istaknuto je u depeši koju prenosi Vikiliks.

Jeremić se šlihtao Amerikancima

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić želi u javnosti da ostavi utisak prijatelja SAD, ocjena je američkih diplomata na osnovu toga što je srpski šef diplomatije za prvi susret sa tada novim ambasadorom SAD u Beogradu u februaru 2010. izabrao restoran "Madera" u centru Beograda.

U depeši Ambasade SAD, koju je objavio Vikiliks, navedeno je da je Jeremić američkom ambasadoru Meri Vorlik izložio plan predsjednika Srbije da 2010. treba bude "godina rješenja" na zapadnom Balkanu.

"Jeremić je najproduktivniji bio kada se pričalo o BiH rekavši da je rezolucija parlamenta Srbije o Srebrenici 'strateška' u svom eksplicitnom priznavanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH u cjelini, uključujući i RS", navedeno je u depeši datiranoj na 2. februar 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije