BiH

Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta

Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta
Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta za 2014. godinu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Rebalans iznosi 2.475.579.841 KM, što predstavlja povećanje od 106,2 miliona KM ili 4,5 odsto u odnosu na prethodne izmjene i dopune budžeta FBiH za ovu godinu, saopšteno je iz federalne Vlade.

Jedan od razloga izmjena i dopuna budžeta je da je doznačavanjem sredstava Međunarodnog monetarnog fonda  ostvaren neplanirani višak prihoda, pa je bilo potrebno dio od domaćeg zaduživanja planiranih prethodnim rebalansom zamijeniti ovim sredstvima. Bilo je potrebno planirati i dodatna finansijska sredstva kako bi bile preduprijeđene negativne posljedice prirodne nesreće.

Rebalansom budžeta FBiH, osim prestrukturisanja sredstava, nisu izvršena nikakva značajnija povećanja rashoda unutar pojedinih budžetskih korisnika izuzev 25 miliona KM za transfere PIO/MIO i 40 miliona KM kreditnih sredstava za kantone.

Povećanje transfera za PIO/MIO od 25 miliona KM rezultat je procjene da će štete izazvane poplavama i klizištima imati negativne posljedice na prihode vanbudžetskih fondova, jer je zbog uništenih privrednih i proizvodnih kapaciteta velikom broju radnika prekinut radni odnos i tako smanjen priliv sredstava po osnovu doprinosa.

U skladu s tim federalna Vlada je odlučila planirati dodatna sredstva za ove namjene, kojim će biti ubrzana dinamika otplate duga i služiće kao pomoć zbog smanjenog priliva po osnovu doprinosa kako bi isplata penzija tekla neometano.

Pošto se očekuje da će se posljedice poplava i klizišta negativno odraziti i na niže nivoe vlasti u FBiH, planirana su i finansijska sredstva u iznosu od 40 miliona KM, koja će biti realizovana na kreditnoj osnovi i pod istim uslovima po kojima se FBiH zadužila kod MMF-a.

Dodatni iznos sredstava od 92 miliona KM, koje je MMF uplatio kao pomoć za ublažavanje posljedica elementarne nepogode i pokrivanje smanjenja gubitka prihoda u budžetu FBiH, raspoređen je na način da je 27 miliona KM iskorišteno kao pokriće smanjenog iznosa prihoda od indirektnih poreza, 25 miliona KM planirano na ime verifikacije duga prema Federalnom zavodu PIO/MIO i 40 miliona KM kao kreditna sredstva kantonima.

Vlada FBiH danas je utvrdila i po istoj hitnoj proceduri uputila u Parlament i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za ovu godinu, kojim je predviđeno da će budžetska sredstva na poziciji "pozajmljivanje drugim nivoima vlasti - kantoni", biti odobrena kantonima na kreditnoj osnovi, na osnovu kriterijuma, odlukom koju donosi Vlada FBiH.

Prenos sredstava biće izvršen po ugovoru o prenosu kreditnih sredstava po četvrtom stendbaj-aranžmanu MMF-a sa Vladom FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije