BiH

Vlada RS: Utvrđen Nacrt strategije podsticanja stranih ulaganja

Vlada RS: Utvrđen Nacrt strategije podsticanja stranih ulaganja
Vlada RS: Utvrđen Nacrt strategije podsticanja stranih ulaganja

BANJALUKA- Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt strategije podsticanja stranih ulaganja u Srpsku od 2015. do 2020. godine čiji je cilj stvaranje stimulativnog investicionog ambijenta za povećanje stranih ulaganja.

"To bi doprinijelo ukupnom privrednom razvoju Srpske i uticalo na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje konkurentnosti, stvaranje dodate vrijednosti, doprinos u platnom bilansu i razvoju privatnog sektora", saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da bi se realizacija opšteg cilja ostvarila sprovođenjem operativnih i sektorskih ciljeva.

"Strategijom su definisana tri operativna cilja koja se odnose na poboljšanje konkuretnosti i unapređivanja poslovnog okruženja, jačanje institucionalnih kapaciteta i razvoj partnerskih odnosa i aktivnosti promocije za ciljane sektore i ciljana tržišta", pojašnjava se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o zahtjevu za sufinansiranje projekta "Ispitivanje kvaliteta voda vodotokova u Republici Srpskoj u ovoj godini - četvrti kvartal".

Data je podrška Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za realizaciju ovog projekta, odnosno saglasnost da ga finansijski podrži sa 200.000 KM, dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske nije saglasna sa dostavljenim tekstom Nacrta zakona o hrani i Nacrta zakona o veterinarstvu u BiH, jer predstavljaju prenos nadležnosti.

Vlada od institucija BiH zahtijeva da se pri izradi Nacrta zakona o hrani i Nacrta zakona o veterinarstvu u BiH zadrže isključivo na formiranju odredbi kojima se uređuje spoljnotrgovinsko poslovanje i da se uzdrže od neustavnog djelovanja, usmjerenog na regulisanje pitanja koja su u isključivoj nadležnosti entiteta.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je Vlada saglasna sa dostavljenim tekstom Nacrta zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH i smatra da se on može uputiti u dalju proceduru.

Podržane su aktivnosti na transponovanju pravne tekovine EU iz oblasti hrane i veterinarstva i ujednačavanje zakonodavstva na nivou entiteta, uz koordinaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zadužuje se da o ovim zaključcima obavijesti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, po hitnom postupku, a sa dnevnog reda povukla je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Usvojena je i Informacija o provođenju mjera populacione politike na lokalnom nivou za 2015. godinu, te Informacija o realizovanom planu upisa u srednje škole u 2015/2016. školskoj godini.

Vlada je prihvatila informaciju u vezi sa prijedlogom statusa Visoke škole unutrašnjih poslova u sistemu visokog obrazovanja i donijela odluku o transformaciji Visoke škole unutrašnjih poslova u fakultet kao organizacionu jedinicu Univerziteta u Banjaluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije