BiH

Vlada RS produžila Opšti kolektivni ugovor do 30. juna

Vlada RS produžila Opšti kolektivni ugovor do 30. juna
Vlada RS produžila Opšti kolektivni ugovor do 30. juna

BANJALUKA - Rok važenja Opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj, koji je već jednom isticao i bio produžavan, još jednom je dočekao istu sudbinu te je juče opet produžen za mjesec dana, to jest do 30. juna.

Ovu odluku koja će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske", danas je na posebnoj sjednici donijela Vlada RS. Zašto u mjesec dana, koliko su nadležni i socijalni partneri imali na raspolaganju, nisu sjeli za pregovarački stol i konačno uskladili stavove te skinuli teret neizvjesnosti sa radničkih leđa, odgovor niko nije imao.

"Imajući u vidu da u periodu produženja primjene Opšteg kolektivnog ugovora nije došlo do zaključivanja novog, bilo je potrebno donijeti odluku o produženju primjene kolektivnog ugovora za još 30 dana, kako bi se u tom periodu zaključio novi", naveli su iz Vlade RS.

Iz Unije poslodavaca RS na pitanje zašto nije došlo ni do sastanka, a kamoli do dogovora, kažu da ne znaju jer ih niko nijednom u proteklih mjesec dana nije zvao na sastanak.

"U suštini se sa kolektivnim ugovorima ništa nije događalo, niti ko zove niti ko pokušava da pregovara. Mi smo imali svoju internu sjednicu Skupštine, donijeli odluke i čekali, ali poziv nismo dočekali", rekao je Dragutin Škrebić, predsjednik UPRS.

Kako kaže, prije desetak dana se čuo sa Milenkom Savanovićem, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS, ali da je to sve.

"Tada mi je rekao da se moramo sastati i mi stojimo na raspolaganju u svako doba dana i noći. Ali, ne možemo se dogovarati ukoliko neko ide sa pretpostavkom da ugovor mora biti isti kao i prethodni, pa zašto smo onda mijenjali zakon. Nema više stečenih prava već samo zarađenih, to što sindikat priča je odraz nekih prošlih vremena", kaže Škrebić, nakon čega se opet osvrnuo na Savez sindikata RS.

"Meni je najružnija stvar što je sindikat uspio da zavadi radnike i poslodavce, jer ja sam ništa bez svojih radnika. A oni se vode demagogijom i ne predstavljaju radnike, već državne službenike. Kako će ih predstavljati neko ko ima deset puta veću platu od njih", govori Škrebić.

Da su bili otvoreni i spremni za pregovore rekli su i u Savezu sindikata RS, te da pitanje zašto u proteklih mjesec dana ništa nije urađeno treba postaviti ministru Savanoviću i poslodavcima. 

"Mi smo već 1. maja uputili poziv da sjednemo za pregovarački stol i to je fer od nas. Bili smo spremni da se pregovori odvijaju vikendom, da mi budemo domaćini, šta god kažu", rekla je Ranka Mišić, predsjednik SSRS.

Kako kaže, ovakva situacija nije nešto previše strašna, dešavalo se i u drugim zemljama, ali se pokazala jedna druga stvar...

"Nažalost, kada smo mi na početku govorili da je cilj novog zakona samo da padnu postojeći ugovori, niko nam nije vjerovao, ali se to sada pokazuje kao istina", govori Mišićeva.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, pretpostavlja da je do problema došlo vjerovatno zbog skupštinskih zasjedanja i protesta, to jest mitinga.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije