BiH

Vlada RS vrši provjere prebivališta

Vlada RS vrši provjere prebivališta
Vlada RS vrši provjere prebivališta

SARAJEVO - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da Vlada Srpske provjerava sva eventualne lažne prijave prebivališta koja mogu da posluže izbornom inženjerngu.

"Nadam se da neće nikome biti uskraćena prava, ali hoće laganja i manipulacije te vrste. Moramo da provjeravamo tačnost podataka. To jeste i političko, ali prvenstveno bezbjednosno pitanje o kojem se u ovoj zemlji jako malo vodi računa. Krajnje je vrijeme da se povede računa o bezbjednosnim aspektima svih vrsta", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

 Prema njenim riječima, nedopustivo i nenormalno je na civilizovanim prostorima da možete da dajete "krive papire" i lažete sistem i državne organe, tako što prijavljujete adresu gdje ne živite. 

"Svugdje u civilizovanom sistemu to se sankcioniše, treba i ovdje gdje se to isključivo plasira kao političko pitanje, kako se time ugrožavaju prava određenih etničkih zajednica, što nipošto nije tako. Sve mjere Vlada je usmjerila da se spriječi manipulacija, da se pojača bezbjednosna dimenzija svega toga, da znamo tačne podatke o prebivalištima", rekla je ona. 

Ustavni sud BiH 4. jula ukinuo je odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske. 

Prioritet saniranje školskih prostora

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će proces obnove nakon poplava sigurno trajati duže, a da se Vlada usmjerila prioritetno na saniranje školskih prostora da bi se učenici mogli vratiti u školske klupe.

"Zajedno sa organizacijama, kao što je UNDP koji je tu najaktivniji kao član međunarodne zajednice i kome zahvaljujem, saniramo škole. Postoji novac, paralelno teku aktivnosti u nekoliko opština. Putna komunikacija i infrastruktura je teško stradala, a interventne stvari posredstvom `Puteva Srpske` i ministarstava smo krenuli raditi", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu. 

Prema njenim riječima, veliki zahvati traže velike projekte i obezbjeđivanje sredstava i za rekonustrukciju tih područja treba se osloniti na međunarodne kreditne aranžmane, koji su već dogovoreni i gdje nema brzog rješenja. 

"Tu su sada problemi klizišta koji su se u međuvremenu pojavili, slabosti infrastrukture i stambenih objekata. Biće puno posla nakon ovih poplava, puno izmjena ranijih projekata, jer je očito priroda odlučila sada da pokaže neko drugo lice na ovim prostorima", rekla je ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije