BiH

Vladajuća koalicija FBiH za spajanje lokalnih i opštih izbora

Vladajuća koalicija FBiH za spajanje lokalnih i opštih izbora
Vladajuća koalicija FBiH za spajanje lokalnih i opštih izbora

SARAJEVO - Lideri stranaka koje čine većinu na nivou BiH formirali su tim za izradu izmjena izbornog zakonodavstva BiH koje bi trebalo da omoguće i izmjenu Izbornog zakona BiH koja bi dovela do istovremenog održavanja lokalnih i opštih izbora 2018. godine, piše "Dnevni avaz".

List navodi da su u ovu grupu od devet članova imenovani predstavnici Saveza za promjene, SBB-a, SDA i HDZ-a BiH, uglavnom pravni stručnjaci i parlamentarci koji će konačni prijedlog izmijenjenog zakona uputiti u parlamentarnu proceduru.

Za sada postoji usaglašen stav da izmjene izbornog zakonodavstva moraju da idu u pravcu koji će dovesti do toga da lokalni i opšti izbori 2018. godine budu održani istovremeno.

Različiti prijedlozi i dileme da li bi i opštinski i opšti izbori trebalo da budu održani istog dana ili možda istog mjeseca u različitim danima tek će biti rješavane.

Ova radna grupa trebalo bi da se bavi i uvođenjem elektronskog glasanja u BiH.

Trebalo bi da budu razmotrene i izmjene Zakona koje bi konačno trebalo da omoguće izbore koji će da obezbijede potpunu popunu Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva razmatraće i pitanje podizanja izbornog cenzusa, koji je sada tri odsto na minimalno pet odsto.

Prvi sastanak ove grupe trebalo bi da bude održan naredne sedmice.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije