BiH

Vlajki: Nova vlast na nivou BiH ići će na izmjenu Ustava

Vlajki: Nova vlast na nivou BiH ići će na izmjenu Ustava
Vlajki: Nova vlast na nivou BiH ići će na izmjenu Ustava

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki smatra da će nova vlast na nivou BiH "ići na izmjenu Ustava BiH".

"To može ići različitim putevima, ne mora ići naglo i u tom smislu, ali izmjena Ustava BiH će biti konačan rezultat", rekao je Vlajki novinarima u Banjaluci.

Govoreći o današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU na kojem će biti govora o BiH, imajući u vidu britansko-njemačku inicijativu, Vlajki je istakao da je ova inicijativa suštinski bila američka.

"SAD su se pridružile britansko-njemačkoj inicijativi da se u BiH stvori `jedna funkcionalna država` gdje će po sistemu `jedan čovjek jedan glas` vladati Bošnjaci", rekao je Vlajki.

On je dodao da je ovih dana naznačeno da će narodnjačke partije nastojati da preuzmu vlast na nivou BiH, što "praktično znači totalno rušenje Dejtona ili njegov bajpas".

Protiv preuređenja teritorijalnog integriteta Srpske

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki predložio je danas deklaraciju o minimalnim i neophodnim uslovima za očuvanje i jačanje sadašnje autohtonosti i državotvornosti Republike Srpske unutar BiH.

U prijedlogu deklaracije ističe se da svaki politički subjekat u Republici Srpskoj, kome je stalo do srpskog identiteta, neće pristati na bilo kakvo ustavno preuređenje koje će dovesti u pitanje teritorijalni integritet Republike Srpske.

U prijedlogu se navodi da će svaki srpski politički subjekat, koji je svjestan svega nepravednog, pa i zločinačkog što je rađeno prema srpskom narodu - demonizacija, ucjene i prijetnje - bezuslovno insistirati na paritetu i konsenzusu, koji su dva osnovna principa Dejtonskog sporazuma.

"Svaki srpski politički subjekat neće ni na koji način dozvoliti preglasavanje bilo kog konstitutivnog naroda ni na jednom nivou vlasti, posebno ne u Republici Srpskoj ni na nivou BiH", ističe se u ovom dokumentu.

U prijedlogu deklaracije, koji je pročitao Vlajki na konferenciji za novinare u Banjaluci, navodi se da svaki politički subjekat neće dozvoliti nikakve promjene izbornog sistema u BiH koje bi u sebi sadržavale postulat "jedan čovjek, jedan glas".

U dokumentu se ističe da se neće dozvoliti da BiH postane dio bilo kojeg vojnog pakta, da će se boriti za samostalan izbor svojih političkih i ekonomskih partnera u svijetu, te vraćanje nadležnosti koje su nelegalno oduzete Republici Srpskoj.

"Svi politički subjekti u Republici Srpskoj moraju biti svjesni da građanska emancipacija, kako na nivou entiteta, tako i BiH, kao i zajednički suživot moraju proći fazu pune nacionalne emancipacije sva tri konstitutivna naroda u BiH", piše u prijedlogu deklaracije.

U tekstu deklaracije odbacuju se providne manipulacije, gdje se pod maskom građanskog, funkcionalne države i ljudskih sloboda nastoji nametnuti dominacija jednog, u ovom slučaju brojnijeg naroda.

Vlajki kaže da je za zajednički život u BiH, koja je međunarodno priznata, potrebno da se prestane sa vrijeđanjem srpskog naroda, Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve i njihovim etiketiranjem kao genocidnih.

"Potrebno je da se prestane naglašavati da sudbina BiH apsolutno zavisi o jednom jedinom najbrojnijem narodu, čime se direktno negira osnova Dejtona – konstitutivnost naroda, a da se na nivou BiH prestane onemogućavati privredni razvoj entiteta", pojasnio je Vlajki.

On je dodao da je neophodno da se iznađu pravedna rješenja za istinsku konstitutivnost sva tri naroda, te da pravosudne institucije prestanu sa ignorisanjem zločina počinjenih nad Srbima u periodu od 1991. do 1995. godine.

Vlajki ističe da je na unutrašnjem planu Republike Srpske apsolutno neophodna beskompromisna borba protiv svih vrsta kriminala, kao i za socijalni i ekonomsku pravdu, navodeći da je posebno važno da ta borba u Republici Srpskoj obuhvati čitav period od Dejtona do danas, te da nijedna vlast ne smije biti izuzeta od odgovornosti za teško ekonomsko i socijalno stanje u Srpskoj.

"Svi oni koji ignorišu odlučujući negativan uticaj ovakve međunarodne zajednice, misle i tvrde da se problemi u Republici Srpskoj prvenstveno mogu rješavati mijenjanjem sadašnje vlasti, paktirajući pri tom sa međunarodnom zajednicom, federalnim partijama koje žele ukinuti Republiku Srpsku i nekim nevladinim organizacijama, rade isključivo radi ličnih interesa i apsolutno podrivaju temelje Republike Srpske", kaže Vlajki.

On je rekao da svi oni koji tvrde da je stanje u Republici Srpskoj dobro i stabilno nesvjesno doprinose urušavanju Republike Srpske koja "grca" u nezaposlenosti, siromaštvu, spoljnim i unutrašnjim dugovima.

Vlajki smatra da je za opstanak Republike Srpske neophodno oslobađanje od kolonijalne politike protektorata BiH, te očuvanje i jačanje sadašnje autohtonosti i državotvornosti Republike Srpske.

"Sadašnja situacija u BiH je takva da se srpskom narodu želi oduzeti ostatak izvornih dejtonskih nadležnosti, dok Hrvati nisu ostvarili ni minimum onoga što im je Ustavom zagarantovano", ukazao je Vlajki.

On je dodao da je ovaj prijedlog deklaracije upućen svim važnijim institucijama u BiH, kao i potpisnicima Dejtonskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije