BiH

Vlast u avgustu odmara

Vlast u avgustu odmara
Vlast u avgustu odmara

SARAJEVO, BANJALUKA - Avgust će biti mjesec kada će zakonodavna vlast i dio izvršne u BiH da odmara, a neki neće biti mnogo aktivniji ni do okončanja oktobarskih lokalnih izbora.

U nevladinoj organizaciji "Centri civilnih inicijativa" (CCI), koja prati rad institucija, kazali su da je pitanje da li su posebno parlamentarci zaslužili ovaj odmor jer se nisu ni umorili sudeći po rezultatima rada, a pritom imaju nezasluženo velika primanja.

Zlatko Vukmirović, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću parlamenta BiH, kazao je da nema kolektivnog godišnjeg odmora i da će raditi službe bh. parlamenta, ali da je avgust mjesec kada padaju aktivnosti.

"Za sada nema zakazanih sjednica za idući mjesec. Prošle godine smo imali sjednicu u avgustu, pa su bile i sjednice komisija", dodao je Vukmirović.

Ipak, neki od poslanika u Predstavničkom domu bh. parlamenta kazali su da je uvijek bilo kolektivnog odmora od 1. do 21. avgusta, te da je iduća sjednica ovog doma planirana tek za 6. septembar, a nakon toga neće biti zasjedanja sve do okončanja lokalnih izbora.

I Staša Košarac, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je odmor u avgustu i da taj mjesec ne bi trebalo da bude sjednica.

Državni parlamentarci imaju pravo na paušal koji iznosi 747 KM i u vrijeme kada su na odmoru, što su državni revizori ocijenili neopravdanim u nedavno objavljenom izvještaju o prošlogodišnjem radu parlamenta BiH. Revizori su takođe utvrdili da se dešava da se službena vozila koriste tokom godišnjeg odmora.

I CCI-ju, koji priprema šestomjesečni izvještaj o radu vlasti, ustanovili su da je Predstavnički dom BiH u prva tri mjeseca ove godine radio 38, a Dom naroda tri i po sata. Jedna sjednica koštala je 99.000 KM.

Istovremeno su bh. parlamentarci najplaćeniji u regionu. Njihova primanja su u prva tri mjeseca bila 5.500 do 7.500 KM. Budžetom za ovu godinu su smanjena za 4,5 odsto. Kada se ova primanja porede sa prosječnom platom u BiH od 820 KM, radnik za svoj radni vijek, kako su istakli u CCI-ju, ne može zaraditi koliko parlamentarac za mandat.

"Ne može se reći da je postignut veći napredak u radu ni u drugom tromjesečju ove godine kada su u pitanju i državni i federalni parlament. Suvišno je pitati da li su zaradili plate, a kamoli paušal koji još dobiju za vrijeme odmora", kazala je Majda Behrem-Stojanov, portparol CCI-ja.

U Vijeću ministara BiH su rekli da je kod njih praksa da ministri idu na godišnji odmor tako da se vodi računa da ih je uvijek dovoljno "na raspolaganju", kako bi mogla biti održana sjednica.

"Još niko od ministara nije otišao na godišnji odmor. Moguće je da će predsjedavajući Vjekoslav Bevanda na odmor od ponedjeljka", dodali su u Vijeću ministara BiH.

Slična praksa bila je i u Vladi FBiH, čiji su se članovi, pak, dogovorili da će imati kolektivni godišnji odmor u prvoj polovini avgusta u trajanju od 15 dana. Istovremeno, federalni poslanici i delegati po ustaljenoj praksi odmaraju mjesec dana.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH, rekao je da će u avgustu biti kolektivni godišnji odmor, dok je Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, najavio da će naredna sjednica ovog doma, nakon jučerašnje, biti poslije 25. avgusta.

"Aktivnosti kolegija se intenziviraju 12. avgusta, da bi iza 25. avgusta imali sjednicu", dodao je Škaljić.

CCI su ustanovili da je u prva tri mjeseca ove godine Predstavnički dom FBiH imao pet, a Dom naroda dvije sjednice, na kojima su parlamentarci proveli 83 sata ili 10 osmosatnih radnih dana, dok se njihova plata kreće od 2.500 do 3.500 KM.

Paušal federalnog delegata iznosi 630 KM, a topli obrok oko 170 KM. Kada je u pitanju Vlada FBiH, kada se pomnoži osnovica za plate od 315 KM sa koeficijentima propisanim zakonom, onda se dobije da plata premijera iznosi 3.087 KM, a ministara 2.835 KM.

Novica Mitrović, službenik za odnose sa javnošću Vlade RS, rekao je da Vlada RS neće imati kolektivni godišnji odmor, ali da zbog smanjenja aktivnosti drugih organa nije planirano održavanje sjednica 2. i 9. avgusta.

"U slučaju potrebe za održavanjem sjednice Vlade RS, planom korištenja godišnjih odmora, uvijek je moguće obezbijediti prisustvo dovoljnog broja ministara neophodnih za održavanje sjednice Vlade", istakao je Mitrović.

Narodna skupština RS je prije desetak dana završetkom 20. sjednice završila ljetni dio zasjedanja, a naredno zasjedanje planirano je na jesen. Većina poslanika i skupštinskih organa je period jula i avgusta iskoristila za godišnje odmore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije