BiH

Vodu opasno i dirati i piti

Vodu opasno i dirati i piti
Vodu opasno i dirati i piti

SARAJEVO - Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upozorili su da zbog prisustva bakterije ešerihije koli na izvorištu Vrela Bosne posjetioci ovog parka prirode ne bi smjeli ni dodirnuti vodu, a kamoli je piti.

"Naša preporuka posjetiocima Vrela Bosne je kada dođu da vodu mogu samo gledati, ali neka je ne diraju, jer ona ne samo da nije za piće nego je opasna po zdravlje građana i ako je diraju", upozorila je Lejla Hatibović iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ističe da non-stop vrše analize vode na izvorištu Vrela Bosne, te da je posljednji nalaz, koji je urađen 9. augusta ove godine, potvrdio prisustvo velikog broja bakterija, među kojima su folne bakterije, ali i ešerihija, koja je najopasnija po zdravlje ljudi.

Dodaje da postoji nekoliko izvora zagađenja, ali da je najprisutniji problem izlijevanja kanalizacije sa područja planina Bjelašnica i Igman.

"Nažalost, kanalizacioni sistem hotelskih kompleksa na Babinom dolu nije dobro spojen, te su fekalije curile u zemlju. Sve podzemne vode s Bjelašnice i Igmana idu u sliv rijeke Bosne, tako da je izvorište mikrobiološki zagađeno", rekla je Hatibovićeva.

Tvrdi da nema bojazni za izvorišta iz kojih se Kanton Sarajevo napaja vodom za piće, te da je ta voda kvalitetna i ispravna za piće.

Helena Polić, predsjednica Eko-udruženja "Neolit", koje je uključeno u problem sa izvorištem Vrela Bosne, tvrdi da su zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti okoliša FBiH ugrožene podzemne vode, a time i izvorišta koja napajaju građane Kantona Sarajevo pitkom vodom.

"Redovno obilazimo lokalitet Vrela Bosne i sa sigurnošću tvrdim da se noću, naročito u periodu od 22 sata, Parkom prirode 'Vrelo Bosne' širi užasan smrad. Sigurni smo da je, osim izlijevanja kanalizacije sa Igmana i Bjelašnice, najveći uzročnik pojavi fekalija restoran 'Labud', koji radi mimo zakona i čiji je vlasnik Alija Budnjo izgradio septičku jamu u samom nukleusu vodozaštitnog pojasa Vrela Bosne", ističe Polićeva.

Ona tvrdi da najveću odgovornost za ove probleme snose dva čovjeka, te da su to Abid Jusić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša, i Kemal Karić, federalni inspektor vodoprivrede.

"Oni su dozvolili bespravnu gradnju u vodozaštitnom pojasu. Krivi su i za to što građevinske mašine rade u vodozaštitnom pojasu, ali i za saobraćanje dostavnih i drugih motorniha vozila u vodozaštitnom pojasu", kaže Polićeva.

Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove Park prirode "Vrelo Bosne", kaže da su još od 24. maja ove godine postavljene table s natpisima da voda nije za piće.

"Prije nekoliko mjeseci obavijestili smo kantonalne i federalne inspekcije da je voda zagađena. Inspektori su izašli na teren i utvrdili da je do zagađenja došlo zbog kvara na kolektoru u Brezovači. Kvar je uklonjen, ali vodi treba vremena da se pročisti, nije vam to čaša pa da je operete", poručio je Delić, koji kao direktor novoformiranog preduzeća nikada nije zatražio uklanjanje restrorana "Labud" iz vodozaštitnog nukleusa.

"O tom problemu računa vode inspekcije. To je bilo aktualno još prije mog dolaska", rekao je Delić.

Kaže da još nikada od Zavoda za javno zdravstvo KS nisu tražili da uzme uzorke vode ispod septičke jame restorana "Labud", ali vjeruje da je i tu voda bakteriološki neispravna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije