BiH

Vojniku prijete sankcije zbog poziva na silovanje

Vojniku prijete sankcije zbog poziva na silovanje
Vojniku prijete sankcije zbog poziva na silovanje

SARAJEVO - Mirza Džidić, vojnik Oružanih snaga BiH iz Zenice, pored građanskih, snosiće i profesionalne sankcije, ukoliko policija i interna kontrola utvrde njegovu odgovornost za ugrožavanje bezbjednosti Lejle Čolak, bh. novinarke, potvrđeno je u ponedjeljak "Nezavisnim" nakon vanredne sjednice Ministarstva odbrane BiH, zakazane i održane ovim povodom.

On je, podsjetimo, na društvenim mrežama pozvao na njeno silovanje, jer je iznijela lično mišljenje o percepciji i transparentnosti religije u BiH.

"Pokrenuli smo istražne radnje radi utvrđivanja činjenica te će, po okončanju istih, javnost biti blagovremeno obaviještena", napomenuli su u MO BiH za naš list.

Oružane snage BiH imaju propisan Etički kodeks ponašanja vojnih lica u MO i OSBiH, koji utvrđuje osnovne standarde etičkog ponašanja vojnih lica u toku obavljanja službe i van službe, a povreda toga povlači moralnu odgovornost. Odnosno, ako je vojno lice povrijedilo odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcioniše se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast. Napominju i da su rukovodioci organizacionih jedinica MO BiH i komandanti na svim nivoima odgovorni za dosljedno poštivanje odredaba Etičkog kodeksa.

Iz MO BiH danas je stigla i osuda ministarke Marine Pendeš.

"Oštro osuđujem svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH", navedeno je iz MO BiH, uz najavu da će preduzeti sve mjere kako bi se takav način ponašanja spriječio u skladu sa zakonskim propisima.

"Iskoristila sam pogrešan način da se izrazim, bez namjere da povrijedim bilo koga, ali se to ipak dogodilo. Međutim, moje je pravo da izrazim svoj stav, te to ne smije biti nikome i nikada opravdanje za prijetnje", naglasila je danas Lejla Čolak za "Nezavisne".

U Policiji Kantona Sarajevo rečeno nam je da je o prijetnjama Lejli Čolak obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koji je naložio da budu preduzete sve potrebne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Upravni odbor Udruženja/udruge "BH novinari" javno je pozvao juče Federalnu upravu policije, "njenu Jedinicu za borbu protiv sajber kriminala i najuže rukovodstvo Oružanih snaga BiH da hitno istraže i sankcioniraju prijetnje, poziv na silovanje i druge brutalne radnje ugrožavanja života i sigurnosti novinarke Lejle Čolak", ali i izvjesne Sabine Salković i Erne Potter Selimović, koje su mu dale podršku.

"Pripadnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić iz Zenice javno je zatražio 'silovanje' Lejle Čolak, te lično obećao 'platiti' onima koji to urade, dok su dvije gospođe (Sabina Salković i Erna Potter Selimović) pozvale na 'gaženje automobilom', 'lagano polijevanje benzinom' i 'paljenje' te novinarke. Smatramo da su rečene prijetnje teška krivična djela koja zahtijevaju hitnu reakciju policije i privođenje trojke Džidić, Salković i Potter Selimović, koji su porukama i pozivima putem Facebooka na izravan način doveli u pitanje pravo na život, ličnu sigurnost i dostojanstvo Lejle Čolak", naglašeno je iz Udruženja, koje zahtijeva i da OS BiH kazne vojnika koji je zloupotrijebio internet, huškao i pozivao na činjenje teškog krivičnog djela - silovanja.

Iz Banjalučkog centra za ljudska prava (BCE) podsjetili su da je sloboda govora ili pravo na slobodu izražavanja pravo na posjedovanje i izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja, bez cenzure i straha da će zbog toga nastupiti kazna.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije