BiH

"Vruć krompir" u rukama Slaviše Šućura

"Vruć krompir" u rukama Slaviše Šućura
"Vruć krompir" u rukama Slaviše Šućura

SARAJEVO - Slaviša Šućur, dugogodišnji član SDP-a i poslanik u federalnom parlamentu u prethodnom mandatu, prvi je javno nominirani kandidat za novog predsjednika stranke koja je ostvarila katastrofalan rezultat na općim izborima i strmoglavi pad popularnosti.

Šućura je, nakon konsultacija s njim i obavljenih razgovora sa članstvom, javno putem svog Facebook profila nominirao Bakir Hadžiomerović, kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH.

On je na svom statusu pozvao članstvo da na vanrednom zasjedanju Kongresa 6. decembra podrži čovjeka "koji ispunjava sve moralne i ljudske kriterije za časnu funkciju".

U izjavi za "Nezavisne" Hadžiomerović kaže da se za ovaj potez odlučio nakon dvosatnog razgovora sa Šućurom i razmijenjene argumentacije.

"O tome sam obavijestio i veliki broj ljudi. Mislim da je Slaviša osoba koja može dati mnogo energije SDP-u u ovim kriznim vremenima, čovjek koji ima veliki ugled među članstvom i u narodu", navodi Hadžiomerović.

On smatra da u novo rukovodstvo SDP-a treba da uđu novi ljudi, oni koji nisu potrošili kredibilitet, ali i dio aktuelnog rukovodstva koji je preuzeo odgovornost za izborni neuspjeh.

Interesantno, ali juče, za razliku od mnogih sličnih prilika, na naše pozive nije odgovorio niko od najužih saradnika Zlatka Lagumžije, lidera koji je nakon 17 godina upravljanja ovom velikom partijom definitivno najavio povlačenje.

Redom, naše pozive su ignorirali Damir Hadžić i Nermin Nikšić, čija se imena također dovode u vezu s foteljom predsjednika, kao i Lidija Korać, Svetozar Pudarić...

Mirza Kušljugić, član Predsjedništva SDP-a i predstavnik "tuzlanske struje", ističe da su javne nominacije i lobiranja transparentan i demokratski proces, nakon što je Glavni odbor donio odluku o izboru novog rukovodstva i lidera.

"Trenutno podržavam transparentan proces, koji je korak ka demokratizaciji partije. Inače, o Slaviši Šućuru mislim sve najbolje", rekao je Kušljugić.

Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP-a iz regije Bihaća, kaže da od vanrednog zasjedanja Kongresa očekuje prijave barem petorice kandidata za novog predsjednika.

Lagumžija nakon 17 godina definitivno najavio povlačenje

"To treba da budu kandidati s programom za konsolidaciju i oporavak SDP-a, a koje će to biti ime - to je najmanje bitno, treba nam najbolji", kaže Ljubijankićeva. Ističe da nema ništa protiv Slaviše Šućura, kao niti protiv bilo kojeg drugog kandidata koji bude imao najbolji program za oporavak SDP-a.

"Na sjednici Predsjedništva se nije razgovaralo ni o jednom imenu, ali svako ko želi da bude kandidat mora da ima program za konsolidaciju", zaključuje ona.

Sam Šućur naglašava da je neophodno obezbijediti potpuno transparentan proces izbora novog stranačkog rukovodstva.

"Ukoliko izmjene Statuta budu zaista dobre i ako moji drugovi smatraju da sam ja taj koji bi mogao obavljati tu odgovornu funkciju, ja sam to spreman prihvatiti", rekao je Šućur u kratkoj izjavi za "Nezavisne".

Inače, posljednjih nekoliko dana neformalno se lobira za mnoge kandidate, ali se uglavnom, osim Šućurevog, konkretno licitira imenima Nermina Nikšića, Damira Hadžića, Hamdije Lipovače i Bogića Bogićevića, nekadašnjeg člana Predsjedništva SFRJ i čovjeka s velikim političkim kredibilitetom.

S tim u vezi željeli smo da čujemo i stavove bivših uglednih zvaničnika ove velike partije, otjeranih u ideološkim čistkama. Jedan od njih je i Nijaz Skenderagić, bivši istaknuti član SDP-a, koji nam je kratko poručio da se još neće izjašnjavati dok ne vidi nominacije i ne postane jasno kuda ide SDP...

Izgledni kandidati za novog predsjednika

- BOGIĆ BOGIĆEVIĆ

Političar s najjačim referencama, član Predsjedništva SFRJ od 1989. do 1991. godine. U svojoj dugoj političkoj i javnoj karijeri obavljao je dužnosti zastupnika u Parlamentu FBiH, potpredsjendika SDP-a i predsjednika Olimpijskog odbora BiH.

- NERMIN NIKŠIĆ

 Generalni sekretar SDP-a i još aktuelni predsjednik Vlade FBiH. Nikšić važi za jednog od najbližih saradnika aktuelnog lidera te ukoliko bi pobijedio na izborima bilo bi jasno da je Lagumdžijina struja ostvarila pobjedu i zadržala primat u stranci.

- DAMIR HADŽIĆ 

 Jedan od pet potpredsjendika SDP-a i aktuelni ministar prometa i komunikacija BiH. Dugo je obnašao dužnost načelnika sarajevske općine Novo grad. Hadžić je doslovno Lagumdžijina desna ruka te i za njega važi kao u Nikšićevom slučaju.  

- HAMDIJA LIPOVAČA  

Aktuelni premijer Unsko-sanskog kantona i član Predsjendištva SDP. Kao iznimno darovit student, koji je briljirao na studiju u SAD, imao je istovremeno vrtoglavi politički uspon u SDP-u. Najmlađi kandidat, koji je već najavio vlastiti predsjednički program.

- SLAVIŠA ŠUĆUR   

Od svih pet kandidata političar najbliži narodu. Šućur je ratni heroj odbrane Sarajeva i dobitnik "Zlatnog ljiljana". Izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, a u prethodne četiri godine bio je zastupnik (poslanik) u parlamentu BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije