BiH

Za GP Gradiška 24 miliona KM

Za GP Gradiška 24 miliona KM
Za GP Gradiška 24 miliona KM

BANJALUKA - Veliki međunarodni tender za gradnju novog graničnog prelaza Gradiška, koji će koštati oko 24 miliona KM, propao je zbog nedovoljnog broja kvalificiranih ponuđača, ali je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nedavno raspisala novi.

Informaciju je potvrdio Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, koji pojašnjava da će ovaj novi i moderni granični prelaz biti lociran na trasi autoputa Banjaluka - Gradiška.

"Raniji tender koji je UIO raspisla po ovom pitanju poništen je jer nisu postojale tri kvalifikovane ponude. Inače, projektna dokumentacija je završena i postoje svi ostali uslovi. UIO je pripremila sve što je neophodno za izgradnju ovog prelaza, izvršena je eksproprijacija zemljišta i pribavljene su sve neophodne dozvole za gradnju", ističe Kovačević.

On pojašnjava da prva faza podrazumijeva sve pripremne radove na terenu, kompletnu niskogradnju, kao i izgradnju donjeg stroja, postavljanje hidro i električnih instalacija te izdradnju temelja i nadstrešnice.

"UIO trenutno u budžetu za 2014. godinu ima 9,3 miliona KM, što je dovoljno za izgradnju prve faze novog graničnog prijelaza. Očekujemo da će za drugu fazu Uprava dobiti sredstva u budžetu za 2015. i to u iznosu od dodatnih 15 miliona KM, čime bi izgradnja ovog modernog međunarodnog graničnog prijelaza bila u potpunosti osigurana", kaže Kovačević.

Prema dostupnoj dokumentaciji, Granični prelaz Gradiška uistinu futuristički izlgeda, no sve će ostati samo na vizuelnom dojmu ukoliko u međuvremenu ne bude završen drugi veliki infrastrukturni projekat, u kojem su zainteresovane strane RS, odnosno BiH, Hrvatska i EU.

I Kovačević naglašava da gradnja novog prelaza neće značiti ništa bez uporedne izgradnje novog mosta preko rijeke Save.

"Gradnja mosta je više političko pitanje između BiH i Republike Hrvatske, te Evropske unije. U svakom slučaju, to pitanje mora postati prioritet kako bi izgradnju graničnog prijelaza pratila izgradnja novog mosta na rijeci Savi, čime bi novi prijelaz dobio potpuni smisao", zaključuje Kovačević.

U tom kontekstu UIO apelira na sve faktore da ubrzaju projekat gradnje novog mosta na Savi.

"Postojeći granični prijelaz Gradiška zbog 'uskog grla' i prolaska kroz sam grad postaje sve opterećeniji te se stvaraju ogromne gužve", navodi Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije