BiH

Za dva vozila 50.000 KM

Za dva vozila 50.000 KM
Za dva vozila 50.000 KM

SARAJEVO - Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, kojim rukovodi ministar Ismir Jusko, ušlo je u proceduru nabavke dva službena vozila po cijeni od "tek" 50.000 KM za oba, čime je ova institucija u potpunosti "iskočila" iz uobičajenog šablona po kojem se nemilice krše budžetska sredstva za limuzine.

Naime, ministar Jusko je prvi poznati primjer u posljednjih nekoliko godina, kada je riječ o višim nivoima vlasti, koji nije iskoristio pogodnosti Pravilnika što mu, kao ministru, omogućava kupovinu limuzine čak do 100.000 KM!

Neke nove trendove prepoznali su i u Centrima civilnih inicijativa (CCI), koji godinama vrše monitoring rada državnih institucija.

Projekt menadžer CCI-ja, Ivica Ćavar, zaključuje da se i na ovom primjeru vidi da nisu "svi isti".

"Ministar Jusko je pozitivno osvježenje u radu Vijeća ministara, ne samo zbog ovoga. A sjetimo se samo poruka svetog oca, prilikom njegove posjete BiH, u kakvom se vozilu on vozio, i podrške takvom stavu bh. političara. No, sve je ostalo na deklarativnom, a evo Jusko je prvi pokazao da se mogu kupiti jednako sigurna vozila, ali za mnogo manje para", kaže Ćavar.

On podsjeća da je ovaj ministar, koji je na čelu Ministarstva transporta i komunikacija tek od maja, i na drugim primjerima pokazao odgovornost i skromnost.

"Nedavno je odbio da putuje biznis klasom, već je uzeo četiri puta jeftiniju ekonomsku. Također, nije mu bilo teško da se javno izvini za jedan lapsus, što je također neuobičajena praksa među bh. političarima", kaže Ćavar.

Zbog toga on vjeruje da bi ovo mogao da bude početak neke nove pozitivne priče, "koja ne bi trebalo da bude izuzetak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije