BiH

Za dvije godine izgradio etno-raj

Za dvije godine izgradio etno-raj
Za dvije godine izgradio etno-raj

BRČKO - Na ulazu u Brčko, na prostoru od 1.000 metara kvadratnih, nikao je za samo dvije godine pravi mali etno-raj, vlasništvo penzionera Neđe Ilića.

Ovaj pedesetsedmogodišnjak, koji je porijeklom iz sela Jasenice, kod Srebrenika, poslije rata se za stalno naselio u Brčkom.

Kao i mnogi drugi Jaseničani, priča Ilić, u ranoj mladosti je krenuo trbuhom za kruhom. Kuvajt i Irak su mu bile prolazne destinacije, a u Švajcarskoj je poslije 27 godina rada i problema sa kičmom zaradio solidnu penziju.

Veliki dio ušteđevine i penzije uložio je u etno-kutak.

"U ovaj raj sam uložio za svoju dušu. Ovdje liječim nostalgiju za starim vremenima i čuvam uspomene na pradjedovsko ognjište, ali i radujem prijatelje koji mi dolaze. Umjesto kafana, domina i šaha ili drugih prozaičnih sadržaja nekreativnog penzionerskog života, ovako imam pun angažman. Sam kreiram i radim što mogu, a što ne umijem to riješe prijatelji ili stari majstori svog zanata", priča Ilić.

Kako kaže, nema ni trunke ambicije da se u svojoj "oazi ljepote i mira" bavi turizmom i pretvori ga u mjesto za biznis.

Pradjedovsku kuću od brvana, koja potiče iz 1910. godine, prenio je iz Jasenice i opremio je starim namještajem. Zidana peć, stari sanduci za djevojačku spremu, posuđe, alat, ručno tkani ćilimi i pokrivači, sve odiše na zavičaj i prošlo vrijeme.

U jednoj od dvije sobe je skupo plaćeni krevet iz uvoza, star preko stotinu godina, ali udobniji, tvrdi Ilić, od svakog savremenog ležaja.

Ilić je po zanimanju klesar kamena, a svoje znanje je, uz puno kreacija, ugradio i u etno-park. Staze, mostić ispred fontane, temelji brvnara i drugi detalji prilagođeni su ambijentu i prostoru, a uz cvjetne zasade u udubljenim deblima drveta i njegovane zelene površine s kućicama za ptice tu je i mali povrtnjak i jagodnjak, te stotinu stabala raznog voća koje će ove godine, uvjerili smo se, donijeti odličnu berbu.

"Iskopao sam i uredio bunar s odlličnim izvorom, a u njemu se hladi piće jer je to zdravije od frižidera i sjeća na vrijeme kad tog uređaja nije ni bilo. Na uzidanom roštilju peče se u jednoj turi preko pet kilograma, a tu je i peka iz starih vremena, s ognjištem od starojugoslovenske krupne cigle. Sve za prijatelje i društvo koje se ovdje sastaje svakog vikenda i uz pravoslavne praznike. I svi su ljudi, ma ko bili i odakle došli, ako su im namjere iskrene, moji gosti koje ću primiti, upoznati sa svim detaljima i domaćinski počastiti", priča Neđo Ilić i ističe da će već ove godine u dvorištu "začeketati i vodeničko kolo za meljavu bez ušura".

Park ovog etno-nostalgičara će uskoro dobiti i ime, a širiće se na nedavno dokupljenom komadu zemlje.

Tu je i nevjerovatno uređen kokošinjac, "apartman" za pernatu ekipu, pažljivo sakupljenu po vrstama i ljepoti.

Kako saznajemo, za etno-park se ozbiljno interesuje i Komisija za turizam u Vladi Brčko distrikta, koja nadgradnju ove destinacije želi finansijski podržati i staviti u turističku ponudu grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije