BiH

Za oporavak privrede 13 zakona

Za oporavak privrede 13 zakona
Za oporavak privrede 13 zakona

BANJALUKA - Vlada RS će do kraja mjeseca Narodnoj skupštini RS uputiti nacrte 11 zakona, dok će Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputiti nacrte izmjena zakona o akcizama i PDV-u, što bi sve zajedno za cilj trebalo da ima oporavak privrede i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Izmjenama zakona se, između ostalog, predviđa uvođenje diferencijalne stope PDV-a, smanjenje opterećenja na plate, uvođenje veće finansijske discipline.

Nakon 3. sjednice Odbora za reformu privrednog sistema, na kojoj je raspravljano o radnim verzijama ovih zakona, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je da će biti donesen set od 11 zakona iz finansijske oblasti RS, predviđenih Ekonomskom politikom.

"Prvi je zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji dosad nije postojao. U cilju povećanja likvidnosti privrede služiće za sprečavanje kašnjenja u međusobnim plaćanjima i uvođenje posebne naknade za kašnjenja", rekao je Tegeltija.

Kako navodi, biće izmijenjen i Zakon o doprinosima, jer je privreda preopterećena sadašnjom stopom od 33 odsto.

"Prijedlog je da ukupna stopa za doprinose iznosi 31,6 odsto, što podrazumijeva smanjenje stope za zdravstvo za jedan odsto, dječje zaštite za 0,1 odsto i za zapošljavanje 0,3 odsto", naglasio je on i dodao da će, prema procjenama, sva sredstva fondovima biti umanjena za 72 miliona KM.

Zatim, on navodi da će Zakonom o porezu na nepokretnosti biti uvedena jedinstvena stopa za nepokretnosti, ali i uvedena niža stopa na nepokretnosti koje se direktno koriste u proizvodnji.

"Izmjene Zakona o porezu na dohodak obuhvataće oporezivanje dividende i profesionalne djelatnosti, dok će Zakon o porezu na dobit riješiti pitanje transfernih cijena i plaćanje poreza po odbitku stranih lica", rekao je Tegeltija.

U proceduru će biti upućeni i zakoni o investicionim fondovima, obaveznom osiguranju u saobraćaju, kao i Zakon o računovodstvu i reviziji.

"Biće regulisane institucije koje će vršiti nadzor pravnih lica, pomjereni rokovi za dostavljanje finansijskih izvještaja i ukinuto dostavljanje polugodišnjih izvještaja", rekao je on i dodao da će uputiti i Zakon o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja, o fiskalnoj odgovornosti i Zakon o odgođenom plaćanju poreskog duga i otpisa kamate.

Prema njegovim riječima, uputiće i dva zakona koja nisu u nadležnosti Vlade RS i njenog parlamenta, a to su izmjene zakon o akcizama i PDV-u.

"Suština je da se dio sredstava za zdravstvenu zaštitu obezbijedi iz prihoda o akcizama duvana i alkohola, kao i da se uvedu diferencijalne, niže stope na osnovne životne namirnice", istakao je on.

Srebrenka Golić, predsjedica ovog odbora i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, poručila je da će u narednom periodu biti sprovođene određene mjere s ciljem oporavka privrede RS, povećanja zaposlenosti u realnom sektoru, povećanja privrednog rasta i smanjenja parafiskalnih nameta.

"Svi ovi zakoni će vrlo brzo biti dostavljeni kao nacrti u parlament, kako bi se kvalitetnije riješilo rasterećenje privrede", rekla je ona.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kao koordinator radne grupe za reformu, rekao je da će se ovim mjerama kroz zakone pokušati približiti RS zainteresovanim stranim investitorima i da će najveći dio zakona biti donesen u prvom dijelu ove godine.

"Moramo zaustaviti negativne tendencije koje imamo i moramo brzo raditi na izmjenama Zakona o privatizaciji državnog kapitala i Zakona o stečajnom postupku, jer su stečajevi pretežno okončavani likvidacijom preduzeća, što nije dobro", rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije