Analize

Za sezonce trnovit put do zaposlenja

Za sezonce trnovit put do zaposlenja
Za sezonce trnovit put do zaposlenja
Dragan Sladojević

BANJALUKA, PODGORICA - Pred sezonskim radnicima iz BiH, koji već godinama, uglavnom u ljetnim mjesecima, poneku platu zarade u Crnoj Gori, našla se snažna prepreka.

Problem je u Zakonu o strancima, koji je u susjednoj državi u cjelini počeo da se primjenjuje prije nekoliko mjeseci, a koji strancima u velikoj mjeri ograničava zapošljavanje.

Ili, da pojednostavimo primjerom - bh. konobari će na Crnogorskom primorju moći da se uhljebe samo ako među Crnogorcima nema dovoljno radne snage, ili ukoliko nezaposleni s evidencije neće da rade poslove za koje su kvalifikovani.

S obzirom na to da se, baš kao i ostale zemlje u regionu, ni Crna Gora ne može pohvaliti niskom stopom nezaposlenosti, logično je da je za bh. sezonce put do zaposlenja u toj državi posut trnjem.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, ističe da je riječ o velikom problemu za naše radnike koji su bili angažovani u Crnoj Gori.

"Bojim se da će doći do viška radnika zaposlenih u našim firmama koji su predviđeni za rad u Crnoj Gori. Biće to veliki problem. U svakom slučaju, to je zakon druge države i na to ne možemo da utičemo", naglasila je Vrabičićeva.

Crnogorski zakon nije jedini problem

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, ističe da za ovdašnje kelnere, kuvare isobarice crnogorski zakon o strancima nije jedini problem.

"Prvo, mislim da će Crna Gora ove sezone imati manje gostiju zbog odnosa prema Rusiji, ali i zbog odnosa prema Srbiji", naveo je Savanović.

On dodaje da će dobar dio naših radnika, uprkos novom zakonskom rješenju, pronaći način da se zaposli u Crnoj Gori, odnosno da će raditi na crno.

"Biće ih manje zaposleno odavde, ali će sigurno biti onih koji će otići da rade u Crnu Goru", naveo je Savanović.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, pita se ko će u Crnoj Gori raditi ako bude spuštena rampa za naše radnike.

"Pola Banjaluke, kada je riječ o ugostiteljima, odlazi dolje da radi u ljetnim mjesecima. Bez naših radnika, crnogorsko ugostiteljstvo ne može da radi", ispričao je Tatić.

Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, kaže da je, usljed novonastale situacije, jedino preostalo da bh. vlasti potpišu s vlastima u Crnoj Gori sporazum po uzoru na sporazume koje smo potpisali s nekim drugim evropskim državama.

"Poznato je da je masa naših ljudi u sezoni radila dolje", kaže Sejdić.

Snežana Kaluđerović, koordinator u crnogorskom Centru za građansko obrazovanje, ocijenila je da se spomenutim zakonskim rješenjem strancima u Crnoj Gori u velikoj meri ograničava zapošljavanje uopšte, a naročito sezonsko zapošljavanje.

 

"Za ona radna mjesta za koja već postoji evidentirani kadar u Crnoj Gori praktično se zabranjuje 'uvoz' nove radne snage", kaže Kaluđerovićeva.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije