BiH

Zajednička sjednica vlada RS i Srbije biće održana u septembru

Zajednička sjednica vlada RS i Srbije biće održana u septembru
Zajednička sjednica vlada RS i Srbije biće održana u septembru

BANJALUKA - Zajednička sjednica vlada RS i Srbije biće održana ovog mjeseca, najavio je nedavno Milorad Dodik, predsjednik RS, dok su iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS istakli da se u sklopu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama trenutno sprovodi više značajnih projekata.

Iz Biroa, iz kojeg su naveli da se još tačan datum sjednice ne zna, potvrdili su da je jedan od najvećih projekat "Hidroelektrane Srednja Drina". Podsjetili su da države EU imaju mogućnost da sklapaju sporazume o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora u zemljama van EU, kako bi na taj način poboljšale vlastite ekološke parametre. S tim u vezi RS i Srbija bi dobile od Italije referentnu tržišnu cijenu od 155 evra po MWh proizvedene energije na period od 15 godina.

Što se tiče projekta "Južni tok", istaknuto je da se radi o projektu od nacionalnog interesa za obje zemlje, pa nadležna ministarstva s obje strane, kao i "Srbijagas" Novi Sad i "Gas-RES" Banjaluka trenutno usaglašavaju sve dokumente dok se čeka na realizaciju.

Dodali su da dvije elektroprivrede imaju zaključen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u cilju snabdijevanja električnom energijom pograničnih područja.

"Saradnja je dokazana prilikom poplava u maju, kada je 'Elektroprivreda RS' obezbijedila potrebne količine električne energije za potrošače u Srbiji nakon prestanka rada termoelektrana u Srbiji", naveli su iz Biroa.

U okviru projekta "Podrinje", trenutno se radi na Akcionom planu Programa za razvoj u periodu do 2017. godine, a predviđena je i izrada ažuriranog plana za period 2016 - 2020. Istakli su da je Ministarstvo trgovine i turizma RS već dostavilo svoje prijedloge saradnje.

U oblasti saobraćaja najveći ostvareni projekat prošle godine je otvaranje linije "Air Srbije" Banjaluka - Beograd, dok je "Željeznicama RS" isporučeno 37 novih i 245 remontovanih vagona iz Srbije, čime je realizovan Ugovor o kreditu za podizanje nivoa tehničke ispravnosti voznih sredstava, u vrijednosti od osam miliona evra.

"U toku je realizacija projekta mosta na Drini kod Ljubovije. U septembru 2013. potpisan je Protokol o izgradnji mosta s pristupnim saobraćajnicama i zajedničkim graničnim prelazom na teritoriji BiH", naveli su iz Biroa uz napomenu da Srbija finansira most, a RS pristupne ceste sa svoje strane.

U oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na sastanku 11. jula resorni ministri su definisali nove teme u vezi sa sanacijom štete od poplava i uređenje i saniranje vodotokova i vodoprivrednih objekata. Precizirano je da je Protokolom o stručno-tehničkoj saradnji predviđeno potpisivanje nekoliko sporazuma s tim ciljem.

Dodali su i da je uspostavljena direktna saradnja HPK Draksenić, kod Kozarske Dubice, s kompanijom "Nektar" Bačka Palanka po osnovu izvoza visokofruktoznog soka iz Draksenića.

Takođe, osnovano je Koordinaciono tijelo za poljoprivredno zemljište i vodoprivredu, te je izrađen plan hitnih mjera kod pojave zaraznih bolesti.

"Pripremljen je program rada referentne laboratorije u Veterinarskom institutu 'Vaso Butozan' Banjaluka, te izrađen plan biosigurnosnih mjera kako bi se prestalo s vakcinacijom svinja protiv kuge u RS i Srbiji.

U oblasti nauke i tehnologije osnovana je Javna ustanova Andrićev institut u Višegradu, koji je prva zajednička javna ustanova RS i Srbije kao suosnivača.

"Željeznicama RS" isporučeno 37 novih i 245 remontovanih vagona iz Srbije

"Institut je zaslužan za organizaciju centralne manifestacije obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, koja je upriličena 28. juna u Višegradu", naglasili su.

Ministarstva prosvjete i kulture su realizovala niz projekata u vidu izložbi i drugih aktivnosti.

U domenu pravosuđa istakli su da je Ministarstvo pravde RS sačinilo Prijedlog sporazuma o priznavanju pravosudnih ispita položenih u Srbiji i RS, a koji je na razmatranje uputilo Ministarstvo pravde Srbije. Stupanjem na snagu tog sporazuma pravosudni ispiti bili bi priznavani po principu reciprociteta.

U oblasti finansija, istaknuto je da su realizovana dva kredita, i to kredit Srbije od 18,9 miliona evra, odnosno kredit od 10 miliona evra. Oba kredita su namijenjena za osavremenjivanje željeznica. Izmjenama ugovora o prvom kreditu, 8,9 miliona evra prebačeno je za obrazovne ustanove.

U okviru programa "Dositej" u 63 osnovne škole u RS isporučeno je 10.200 računara za učenike i 800 računara za nastavnike.

U oblasti rada i zapošljavanja u toku je realizacija promocije zapošljavanja u graničnom području, koji je finansiran sredstvima IPA od strane EU u saradnji s Kancelarijom za evropske integracije Srbije.

U okviru Sporazuma o naučno-obrazovnoj saradnji u oblasti policije, potpisanim još 2008. godine, realizovano je više projekata, među kojima su i saradnja u edukaciji, obuci, razmjeni podataka i iskustava.

Memorandum o jačanju policijske saradnje između dva ministarstva unutrašnjih poslova potpisan je u septembru 2011, a različite policijske agencije su ostvarile saradnju ne samo kroz razmjenu podataka, već i kroz zajedničke akcije i aktivnosti.

"Razmijenjen je veći broj informacija u vezi s organizovanim kriminalom, koje su doprinijele uspješnom vođenju istraga i procesuiranju organizovanih kriminalnih grupa uz strogo poštovanje zaštite ličnih podataka, kao i čuvanja tajnosti podataka koji su bili predmet razmjene", navedeno je u informaciji Biroa.

Saradnja MUP-ova nastavljena je, kako se navodi, i kroz istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, a otvoren je i niz zajedničkih istraga o krivičnim djelima ratnih zločina.

Slijede koraci

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS još nema zajedničkih projekata u okviru specijalnih i paralelnih veza. Međutim, kako nam je rečeno, resorni ministri su 26. decembra prošle godine potpisali Memorandum o saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije