BiH

Zakon o JMBG podijelio parlamentarce

Zakon o JMBG podijelio parlamentarce
Zakon o JMBG podijelio parlamentarce

SARAJEVO - Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izričiti su u stavu da se Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju implementiraju odluka Ustavnog suda i Ustav BiH, što su negirali poslanici SDA i SDP.

Lazar Prodanović iz SNSD podsjetio je da je Ustavni sud na zahtjev poslanika Narodne skupštine Republike Srpske donio odluku da Zakon o jedinstvenom matičnom broju nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da u ovom zakonu nazive opština u Republici Srpskoj treba uskladiti sa nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

"Što je problem da se registraciona područja usklade sa teritorijalnom organizacijom BiH", upitao je Prodanović reagujući na protivljenje poslanika SDA i SDP da se zakonom riješi i ovo pitanje.

Prodanović je objasnio da se predloženim izmjenama registraciona područja jedinstvenog matičnog broja usklađuju sa teritorijalnom organizacijom BiH, što do sada nije bio slučaj.

"Nema razloga da jedinstveni matični broj opštine Zvornik bude u registracionom području Tuzla", istakao je Prodanović.

Prema riječima šefa Kluba poslanika SNSD Drage Kalabića, promjena registracionih područja eksplicitna je posljedica presude Ustavnog suda i provođenja Ustava BiH, po kojem, ovo pravo pripada entitetima.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević objasnila je da se predloženim zakonom registracione jedinice formiraju prema izbornim jedinicama definisanim Izbornim zakonom BiH.

"Šta je sporno da se u jednom registru nađu opštine koje pripadaju istom entitetu, istoj izbornoj jedinici", upitala je Pandurević dok je Slavko Jovičić iz SNSD istakao da se ispunjavanjem ustavnih nadležnosti Republike Srpske brani Ustav BiH.

Tvrdeći da Prijedlog zakona prevazilazi odluku Ustavnog suda BiH, Šefik Džaferović iz SDA rekao je da se novim rješenjima registraciona područja nastoje svesti u granice entiteta i Brčko distrikta.

Protivljenje predloženim izmjenama izrazili su i poslanici SDP BiH uslovljavajući svoju podršku sačinjavanjem novog prijedloga zakona kojim će biti implementirana samo presuda Ustavnog suda BiH.

U ime predlagača zakona, Ministarstva civilnih poslova, poslanicima se obratio pomoćnik ministra Milan Zjajić, koji je istakao da u važećem zakonu postoje četiri para opština sa istim imenom: Pale, Foča, Kupres i Trnovo, što stvara velike probleme u praktičnom radu.

"Motiv za promjenu registracionih područja bio je da se riješi ovo tehničko pitanje i da se zakon uskladi sa Ustavom BiH", rekao je Zjajić podsjećajući da postojeća podjela datira iz 1976. godine i da je zasnovana na tadašnjoj nezvaničnoj političkoj međuopštinskoj organizaciji.

Zjajić je precizirao da bi nova registraciona područja jedinstvenog matičnog broja bila primjenjivana samo na buduće matične brojeve.

Ustavni sud BiH donio je u maju 2011. godine odluku po kojoj član 5 Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije u skladu sa Ustavom BiH zato što sadrži nazive opština u Republici Srpskoj koji nisu u skladu sa nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

Ustavni sud obavezao je Parlamentarnu skupštinu BiH da uskladi navedeni član sa Ustavom BiH.

Prema Ustavu BiH, teritorijalna organizacija izvorna je nadležnost entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije