BiH

Zakon o radu RS ide u proceduru, bez obzira na stav Sindikata

Zakon o radu RS ide u proceduru, bez obzira na stav Sindikata
Zakon o radu RS ide u proceduru, bez obzira na stav Sindikata

BANJALUKA - Nakon što su sindikalci najavili da se povlače iz pregovora o novom zakonu o radu, Vladi i nadležnom ministarstvu nije preostalo ništa drugo nego da nacrt zakona upute u parlamentarnu proceduru, najavili su Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, i Milenko Savanović, nadležni ministar.

Cvijanovićeva je izrazila žaljenje što su predstavnici sindikata odustali od razgovora, odbacivši tvrdnje da je zakon u FBiH bolji od predloženog u RS. Ona je istakla da je spremna da odmah uputi u proceduru federalni zakon, ako je to tačno, te je iznijela niz pogodnosti i boljih rješenja u zakonu koji treba da usvoji RS.

Savanović je rekao da nema tačan datum ulaska zakona u skupštinsku proceduru, ali da će to biti u najkraćem roku jer, kako je rekao, od toga zavisi provođenje Ekonomske politike RS, Reformske agende i ostalih reformi koje pokreće Vlada.

Naša verzija zakona o radu bolja od one u FBiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je radna verzija novog zakona o radu u Srpskoj neuporedivo bolja od Zakona o radu u Federaciji BiH /FBiH/.

"Apsolutno nisam saglasna sa Savezom sindikata Republike Srpske da je naša verzija zakona o radu lošija od one u FBiH. Ako je stav Sindikata da je bolja verzija u FBiH, nije problem da istu takvu uputimo ovdje u skupštinsku proceduru", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je navela da je u radnoj verziji zakona o radu u Srpskoj predviđeno da zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme bude dvije godine, dok je u FBiH propisano tri.

"U FBiH je predviđeno da ugovor na određeno vrijeme bude pravilo, dok je kod nas to izuzetak. U FBiH je predviđeno da plata pripravnika bude 70 odsto od prosječne plate, dok je u Srpskoj 80 odsto", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se u FBiH ne definišu pitanja prekovremenog rada, dok se u Republici Srpskoj to definiše i ograničava broj časova prekovremenog rada.

"I prilikom evidentiranja radnika smo izbjegli moguće zloupotrebe poslodavaca. Kod nas je predviđeno da pauza bude plaćena, kao i minuli rad, za razliku od FBiH", kaže Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je naglasila da je dobila obećanje poslodavaca da će paralelno sa usvajanjem zakona o radu raditi i na utvrđivanju kolektivnog ugovora.

"Vlada Srpske je uložila mnogo i pokušala da poboljša odnose dva socijalna partnera, znajući da je u pitanju važan zakon. Zbog toga mi je nelogično da Savez sindikata ne učestvuje u razgovoru o pravima radnika, ali ćemo mi njihovu odluku poštovati", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da pitanje porodiljskog bolovanja ostaje jedna od dominantnih tema.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je nastojala da izbjegne veoma rigidna rješenja, koja su dio Zakona o radu u FBiH.

"Zbog toga smo i tražili da se svi uključe u razgovore da bismo došli do rješenja koja će da podrže Vlada, Sindikat i poslodavci", kaže Cvijanovićeva i napominje da je Vlada Srpske uložila mnogo truda i vremena da svi postanu dio procesa donošenja novog zakona o radu.

Ona je napomenula da je bilo logično da Savez sindikata Republike Srpske, koji govori o pravima radnika, razgovara o novom zakonu o radu i doprinese očuvanju određenih prava.

"Oni su odbili da učestuju u razgovorima. Netačno je da nisu dobili poziv da dođu juče u Vladu, ali nipošto nisu dobili poziv da dođu na razgovore socijalnih partnera, jer to tako nije bilo predviđeno", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u petak, 18. decembra, na sastanku u Vladi dogovoreno da u ponedjeljak, 21. decembra, u Ministarstvu rada bude održan sastanak radne grupe od devet članova - po tri od svakog socijalnog partnera.

"Očekivali smo da se pojave predstavnici Saveza sindikata. Međutim, njih 30 je došlo u popodnevnim časovima, umjesto tri kako je bilo dogovoreno", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da Vlada Srpske može da pregovara još mjesec dana, ukoliko Savez sindikata tako bude htio.

"Ukoliko to ne žele, onda nema potrebe da čekamo sa usvajanjem novog zakona o radu, jer su rješenja odavno poznata. Mi smo samo tražili komentare, koje Savez sindikata nije dao na ono što je predloženo", dodala je Cvijanovićeva i navela da je bolje za sve tri strane da zajednički budu dogovorna rješenja u novom zakonu o radu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se uskoro može očekivati da novi zakon o radu budu upućen u parlamentarnu proceduru, jer su iscrpljene sve mogućnosti.

"Zaista ne razumijem Savez sindikata koji neće da razgovara, za razliku od poslodavaca. To govori da njihovo rukovodstvo gubi vrijednost kod svojih članova", kaže Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije