BiH

Zaokruženo strateško planiranje u sektoru voda

Zaokruženo strateško planiranje u sektoru voda
Zaokruženo strateško planiranje u sektoru voda

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Nacrt strategije integralnog upravljanja vodama Srpske za period 2015-2024. godina, koji predstavlja strateški planski dokument od najvišeg značaja, kojim se zaokružuje dug proces strateškog planiranja u sektoru voda.

"Strategija se bavi analizom dostignutog nivoa organizacije, upravljanja vodama u svim oblastima korišćenja voda, zaštite od voda i zaštite voda i finansiranja sektora voda", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se dodaje da je bazni princip da se svi sistemi planiraju i realizuju kao integralni sistemi, kojima se simultano rješavaju svi problemi korišćenja, uređenja i zaštite voda. 

Vlada Republike Srpske prihvatila je i Informaciju o prikupljanju i utrošku namjenskih sredstava od vodnih naknada u prošloj godini od Javne ustanove "Vode Srpske", opština i gradova, te Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. 

Usvojen energetski bilans

Vlada Republike Srpske danas je usvojila Energetski bilansa za ovu godinu, kojim je planirana proizvodnja 5.663 gigavat časova električne energije.

Energetskim bilansom predviđena je  proizvodnja uglja u ukupnom iznosu od 5.622.940 tona uglja, i to  3.563.970 tona lignita i 2.058.970 tona mrkog uglja. 

Najveći dio uglja koristi za rad termoelektrana, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

Energetskim bilansom za ovu godinu planirana je i prerada   960.000  tona sirove nafte, rafinerijskih poluproizvoda i aditiva u Rafineriji nafte Brod čijom preradom će biti proizvedeno 956,6 hiljada tona naftnih derivata.

Učešće ogrevnog drveta je energetski značajno, tako da se u vođenju energetske politike u Republici Srpskoj mora imati u vidu na koji način se u budućnosti planira vršiti toplifikacija.

U saopštenju se navodi da je energetskim bilansom Republike Srpske u 2015. godini planirana potrošnja priorodnog gasa u iznosu od 35,32 miliona metara kvadratnih.

Energetskim bilansom za 2015. godinu planirano je da ukupna finalna potrošnja energije u Republici Srpskoj iznosi oko 47 petadžula. 

U saopštenju se navodi da je struktura ukupne finalne potrošnje - ogrevno drvo 34,22 odsto,  tečna goriva 33,18 odsto, električna energija 21,77 odsto, ugalj 4,09 odsto, toplota 3,59 odsto i prirodni gas sa 3,15 odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije