BiH

Zarobljenom Joviću prijećeno da će biti strijeljan

Zarobljenom Joviću prijećeno da će biti strijeljan
Zarobljenom Joviću prijećeno da će biti strijeljan

SARAJEVO - Na suđenju za zločine počinjene nad srpskim civilima u Srebreniku, svjedok Tužilaštva BiH Vasilije Jović prisjetio se prijetnji smrću, te straha i udaraca koje je u junu 1992. godine dobio u prostorijama igrališta u Rapatnici.

Jović je rekao da su mu prilikom odvođenja na ispitivanje prijetili da će biti strijeljan.

"Kažu: `Ubili smo Stokana, ti si sljedeći`. Po mene su došla dvojica u uniformama. Pomirio sam se sa smrću. Odveli su me na sprat, u sobu gdje ih je bilo četiri-pet", ispričao je svjedok, dodavši da su ga kada bi rekao da nešto ne zna udarali po rukama, leđima i vratu.

On je dodao da su ga prilikom odvođenja u prostoriju u kojoj je bio zatvoren oborili i ponovo izudarali, posebno po nogama, od čega i danas ima ožiljke, prenosi Birn.

Svjedok je rekao da je u Rapatnicu doveden sa Stokanom Markovićem i još nekoliko mještana iz njegovog sela Brezje.

On je dodao da su svi bili vođeni na ispitivanje i da su "prošli" isto što i on. U prostoriji su, prisjetio je Jović, bila i dva starija čovjeka iz sela Potpeć koji su takođe bili "isprepadani i istučeni".

"Veliki je strah kad ne znaš da li ćeš dočekati noć", kaže Jović.

Prema njegovim riječima, Marković je bio odvojen od njih i kada su ih nakon pet dana prebacivani u Tuzlu vidio ga je u kamionu "izubijanog, crnog, za ne prepoznati".

Na suđenju je pročitan iskaz Pere Rikića koji je došao u sudnicu, ali zbog zdravstvenog stanja i godina nije mogao nesmetano komunicirati. Rikić je u izjavi iz 2009. godine naveo kako su u Brezju bili napadnuti, a potom zarobljeni, te sprovedeni u Rapatnicu.

Za zločine nad srpskim civilima zatočenim u Rapatnici, optužnica tereti Ekrema Ibračevića, nekadašnjeg načelnika vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, kao i Faruka Smajlovića i Sejdaliju Ćovića, pripadnike Vojne policije.

Suđenje će biti nastavljeno 5. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije