BiH

Zaštititi prijavljivače korpucije

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da se moraju ohrabrivati ljudi da prijavljuju korupciju, ali da oni moraju biti i zaštićeni tokom cijelog postupka, radi postizanja rezultata i zbog toga što su takva lica društvena savjest.

"Nakon formiranja Komisije za borbu protiv korupcije moraju se stvoriti alati za realnu borbu, među kojima su i zaštita ` zviždača` ili `uzbunjivača`, koji su sada nedovoljno zaštićeni", rekao je Kasipović tokom konferencije o temi "Zaštita lica koja prijavljuju korupciju u Srpskoj - perspektive i međunarodna iskustva".

On je naveo da je to jedna od finalnih faza u borbi i suzbijanju korupcije, i da je potrebno definisati stav da li to pitanje rješavati posebnim ili izmjenama pojedinih zakona.

"Smatram da je bolje donijeti poseban zakon, i to će vjerovatno biti suština informacije koju će Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova ponuditi Vladi na usvajanje", naglasio je Kasipović.

Vođa Projektnog tima koji radi za Vladu Srpske na projektu uspostavljanja i jačanja anitkoruptivnog djelovanja i mehanizama Vidak Vlatković rekao je da su različita iskustva i modeli zaštite "zviždača".

On je naveo da su u toj oblasti i iskustva zemalja EU, kao i regionalna iskustva različita, te da se zaštita lica koja prijavljuju korupciju u Sloveniji i Crnoj Gori definiše jednim zakonom, dok je u Srbiji to uređeno kroz više zakona.

"Suštinski, kako je to normativno uređeno neće u velikoj mjeri odrediti efikasnost zaštite. Bitno je da se uspostave i provedu mehanizmi zaštite", ukazao je Vlatković.

Robert Šumi iz MUP-a Slovenije naveo je da su u borbu protiv korupcije uključene, osim MUP-a, i komisije za suzbijanje korupcije, te istakao da se u Sloveniji iz godine u godinu prijavljuje sve više djela iz oblasti korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije