BiH

Zatvorenici seksualno zlostavljani

Zatvorenici seksualno zlostavljani
Zatvorenici seksualno zlostavljani

SARAJEVO - Na suđenju Indiri Kamerić za ratne zločine u Brodu nad srpskim i bošnjačkim civilima, Tužilaštvo BiH je danas pred Sudom BiH pročitalo iskaz svjedoka Marka Mitrića, koji je istakao da su zatvoreni muškarci i žene bili seksualno zlostavljani.

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić pročitao je iskaz svjedoka za kojeg je ranije utvrđeno da zbog trauma koje je preživio ne može svjedočiti.

Svjedok u iskazu navodi da je bio premlaćivan u zgradi policije i kojeg je izvjesna Indira Vrbanjac osudila na godinu dana zatvora dok je bio u Okružnom zatvoru u Tuleku, prenosi Birn.

U iskazu koji je Mitrić u decembru 2007. dao pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH navedeno je da su ga dva pripadnika HVO-a zarobila u maju 1992. u Brodu i odvela u Slovonski Brod u Hrvatskoj gdje je ispitivan o naoružanju.

Nedugo zatim svjedok je, kako je navedeno, odveden u zgradu policije u Brodu, gdje su ga, kako tvrdi, pripadnici HVO-a premlaćivali više od tri sata.

"Luka Jozić me je udarao dok se nisam onesvijestio", naveo je Mitrić i dodao da mu je u zgradi policije izvjesna Indira Vrbanjac izdala potvrdu da su mu oduzete lične stvari.

Početkom juna 1992. svjedok je, kako je naveo u iskazu, prebačen u Okružni zatvor u Tuleku, u opštini Brod, gdje mu je suđeno.

Mitrić je rekao da mu je sudila Indira Vrbanjac i da je osuđen na godinu dana zatvora, ne preciziravši zašto.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Kamerićeva je, kao pripadnik 101. bosanskobrodske brigade HVO-a od aprila do oktobra 1992. učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju, te nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u prostorijama policije i na stadionu "Polet" u Brodu.

Kamerićeva je, između ostalog, optužena da je u prostoriji stanice policije u Brodu fizički i psihički zlostavljala Marka Mitrića tako što mu je naredila da skine svu odjeću sa sebe, a zatim ga nagog počela udarati i maltretirati.

Svjedok je u iskazu naveo da su ga u zatvoru u Tuleku dva muškarca seksualno zlostavljala. Osim njega, svjedok je naveo da su seksualno zlostavljani i drugi muškarci i žene.

"Zatvorenici su tjerani da siluju žene koje su tu bile zatvorene. Kada bi neko od zatvorenika odbio da siluje zatvorenice, dobijao bi batine. Svaki je odbijao i onda je dobijao batine", naveo je Mitrić.

Iz zatvora Tulek svjedok je odveden u Slavonski Brod, potom u Orašje, gdje je razmijenjen u novembru 1992.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije