BiH

Zvizdić: Budžet među prioritetima

Zvizdić: Budžet među prioritetima
Zvizdić: Budžet među prioritetima

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da će prvi zadatak Savjeta ministara biti izrada socio-ekonomske reformske agende i prateće aktivnosti kao što su program rada, budžet institucija BiH, priprema za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i početak rada na definisanju efikasnijeg mehanizma koordinacije.

Zvizdić je izjavio novinarima nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio imenovanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da će prvih 100 dana rada Savjeta ministara u novom sazivu biti vezano za utvrđivanje programa njegovog rada i realizaciju svih programskih ciljeva i aktivnosti koje je naveo u ekspozeu, odnosno iniciranje tih aktivnosti.  

Prema njegovim riječima, među prioritetima je izrada prijedloga budžeta institucija BiH koji će u brzoj i dinamičnoj proceduri biti upućen na usvajanje, te rad na svim aktivnostima koje spadaju u nadležnosti ministarstava koja čine Savjet ministara BiH. 

Zvizdić je najavio da će prva sjednica Savjeta ministara BiH u novom sazivu biti održana u narednih nekoliko dana. 

On je istakao da Savjet ministara nije opterećen kritikama da je njegov sastav nezakonit zbog toga što u njemu nema nikoga iz reda "ostalih", jer sastav Savjeta ministara BiH uključuje i generalnog sekretara. 

"Dok ne bude imenovan generalni sekretar, ne možemo govoriti o zaokruženom imenovanju Savjeta ministara BiH u vezi sa propisom da bi u njegov sastav trebalo da bude uključen i pripadnik iz reda `ostalih`", pojasnio je Zvizdić. 

Nastaviti pozitivne tokove

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da novi Savjet ministara treba da nastavi pozitivne tokove koji su počeli usvajanjem Zajedničke izjave o provođenju reformi na evropskom putu.

"Drago mi je da je današnjom sjednicom Predstavničkog doma parlamenta BiH završen proces formiranja Savjeta ministara, koji treba da nastavi pozitivne tokove, a to znači da se pridržava izjave o provođenju reformi na evropskom putu, da napravi program reformi i da krene sa ozbiljnim promjenama", rekao je Ivanić novinarima.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara zajedno sa entitetskim vladama treba da napravi ekonomski program.

"Ne treba nam prazna priča, ako društvo u cjelini misli nešto da napravi, jer depresija i pesimizam predugo traju. Savjet ministara treba da unese novu energiju", istakao je Ivanić.

On je naglasio da novom Savjetu ministara neće biti lako, jer će kritika javnosti biti velika.

"Ako bude promjene, ideje i inicijative biće korisni. Nadam se da neće ući u sivilo kao nekoliko posljednjih garnitura i da će dati nešto novo i ostaviti neki trag. Nadam se da će Predsjedništvo BiH zajedno sa Savjetom ministara, u saradnji sa vladama entiteta, unijeti taj pozitivan duh", dodao je on.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas imenovanje novog saziva Savjeta ministara. 

Depolizovati menadžment agencija za provođenje zakona

Novoizabrani ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da će Ministarstvo bezbjednosti u novom mandatu, zajedno sa 

policijskim agencijama u BiH, nastojati da izvrši dodatnu depolitizaciju menadžmenta i rukovodnih struktura u agencijama za provođenje zakona BiH i da tamo ojača princip odgovornosti.

Mektić je rekao novinarima da bezbjednosno stanje ne može zadovoljiti građane BiH i da će Savjetu ministara predložiti da se svake godine utvrđuju strateški bezbjednosni prioriteti.

"To će biti pitanje nasilnih ekstremističkih pokreta u BiH, posebno sa naglaskom na terorizam i borbu protiv korupcije, koja podriva ekonomsku osnovicu i tjera kapital iz BiH", istakao je Mektić. 

Mektić je najavio i da će insistirati na otvaranju i rješavanju krupnih političkih afera koje imaju koruptivni karakter i koje podrivaju ekonomiju.

"Takođe, tu su i krupne afere koje imaju kriminalan karakter", rekao je Mektić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas imenovanje novog saziva Savjeta ministara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije