BiH

Zvizdić - Pahor: Slovenija snažno stoji iza puta BiH ka EU

Zvizdić - Pahor: Slovenija snažno stoji iza puta BiH ka EU
Zvizdić - Pahor: Slovenija snažno stoji iza puta BiH ka EU

MINHEN - Predsjednik Slovenije Borut Pahor čestitao je objavljivanje datuma podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU, poručivši da Slovenija snažno stoji iza puta BiH ka Evropskoj uniji.

On je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, poručio da će u svim institucijama podržati ideju da se razmatra i prihvati aplikacija i da BiH ide korak dalje u evropskim integracijama.

Zvizdić se na marginama Minhenske konferencije o bezbjednosti sastao i sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, te sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zvizdić i Ivanov razgovarali su o značaju regionalne saradnje i saglasili se da je zajednički interes obje zemlje Jadransko-jonski auto-put kao centralni transportni pravac za povezivanje šest zemalja i da takva vrsta povezivanja predstavlja ključni projekat kojem u narednom periodu treba dati veći značaj.

U razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, Zvizdić je rekao da ga raduje poziv Crnoj Gori u NATO i istaknuo da će taj korak biti značajan za stabilnost u cijelom regionu.

Đukanović je čestitao Zvizdiću ispunjavanje svih zadanih uslova za predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Oni su se saglasili da BiH i Crna Gora imaju izuzetno dobru saradnju i da se ona u narednom periodu može unaprjeđivati.

U popodnevnim časovima, Zvizdić će održati sastanke i sa savjetnikom njemačkog kancelara za spoljnu i bezbjednosnu politiku Kristofom Heusgenom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogherini i sa evropskim komesarom za susjednu politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije