BiH

Zvizdić: Predsjedavanje Savjetom Evrope velika čast i odgovornost za BiH

Zvizdić: Predsjedavanje Savjetom Evrope velika čast i odgovornost za BiH
Zvizdić: Predsjedavanje Savjetom Evrope velika čast i odgovornost za BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić upoznao je danas generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda s prioritetima rada Savjeta ministara BiH i istaknuo da su to, prije svih, prevladavanje zahtjeva na putu ka Evropskoj uniji, jačanje ekonomije, vladavina prava, unutrašnja i vanjska stabilnost.

Zvizdić je rekao da je Savjet ministara BiH već usvojilo na desetine materijala koji su u vezi s evropskim integracijama. Izrazio je zadovoljstvo zbog predstojećeg preuzimanja predsjedavanja Komitetom ministara Savjeta Evrope od BiH.

„Predsjedavanje Vijećem Evrope shvatamo kao veliku čast, ali i kao veliku odgovornost i učinit ćemo sve kako bi naše predsjedavanje proteklo na najbolji mogući način“, rekao je tokom susreta Zvizdić.

On je upoznao generalnog sekretara s glavnim prioritetima predsjedavanja. Istaknuo je značaj susjedske politike Savjeta Evrope i rekao da BiH planira konferenciju o temi „Susjedska politika Vijeća Evrope“ koja će biti interes kako BiH, tako i regiona i Evrope.

Generalni sekretar Jagland je dao podršku jačanju ekonomije i ekonomskog rasta, ističući da je to preduslov da građani ove države budu zadovoljni.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope razgovarala o prioritetnim obavezama koje se odnose na Ministarstvo u procesu predstojećeg predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope.

Ministarka Borovac istakla je da je to velika čast za BiH, ali istovremeno i velika odgovornost, dodajući da je Ministarstvo na čijem je čelu spremno za izvršavanje dogovorenih obaveza, među kojima je organizacija oktobarske konferencije o ulozi nacionalnih parlamenata u implementaciji Istambulske konferencije.

Ministarka Borovac je izrazila spremnost institucije koju vodi da učestvuje u organizaciji konferencije o socijalnoj inkluziji mladih i žena, s posebnim akcentom na problem nezaposlenosti, ocjenjujući da je to jedno od najaktualnijih pitanja kojem treba dati što veći značaj.

Takođe, ministarka je iskoristila priliku da istakne koliko BiH cijeni angažman Savjeta Evrope u domenu borbe protiv širenja govora mržnje i radikalizacije te je, u tom smislu, pozdravila inicijativu Savjeta za donošenje Akcionog plana za borbu protiv radikalizacije, koji bi trebao da bude usvojen 19. maja u Briselu.

Generalni sekretar Jagland rekao je da će predsjedavanje BiH Vijećem Evrope biti dobra prilika da se da poticaj određenim aktivnostima, ističući da je dobro što je BiH u fokus stavila Istambulsku konvenciju.

„Zaista smo zainteresovani da vidimo dostignuti napredak. Ono šta smo još primijetili je veliki broj Roma u vašoj zemlji. Poznata vam je ideja Fonda za otvoreno društvo za pokretanje institute za Rome, te se nadam da će i vaša zemlja biti aktivno uključena u rad ovog instituta“, kazao je, između ostalog, Jogland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije