BiH

Zvizdić: Spreman sam razgovarati i sa đavolom zbog BiH

Zvizdić: Spreman sam razgovarati i sa đavolom zbog BiH
Zvizdić: Spreman sam razgovarati i sa đavolom zbog BiH

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH neće preuzimati nadležnosti koje mu ne pripadaju po Ustavu, niti će dozvoliti oduzimanje ustavnih nadležnosti države.

Izjavio je ovo danas Denis Zvizdić pred parlamentarnom komisijom koja je Predstavničkom domu bh. parlamenta dala preporuku da potvrdi njegovo imenovanje za predsjedavajućeg novog saziva Vijeća ministara.

Predsjedništvo BiH juče je Zvizdića, kandidata SDA, imenovalo za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

On će dužnost preuzeti nakon što imenovanje potvrdi Predstavnički dom bh. parlamenta. Sjednica ovog doma zakazana je za sutra i planirano je da se poslanici odmah izjašnjavaju o potvrdi njegovog imenovanja, nakon čega bi im on trebao iznijeti svoje ekspoze.

Od 10 članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara, za potvrdu Zvizdićevog imenovanja glasalo je danas sedam članova iz vladajućih SDA, HDZ-a i Saveza za promjene. Protiv je bio poslanik opozicionog SBB-a Fehim Škaljić, a suzdržani Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović iz BPS-a. Sjednici nije prisustvovao član iz opozicionog SNSD-a Lazar Prodanović.

Zvizdić je kazao da će njegov ključni prioritet u iduće četiri godine biti prevladavanje zastoja u euroatlantskim integracijama, a posebno nakon što na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU.

"Među prioritetima je i prijeko potrebna reforma javne uprave radi poboljšanja njene efikasnosti, a potom i izrada i provedba socioekonomskih mjera u skladu s nadležnostima Vijeća ministara. Sve to bi nam omogućilo da steknemo status zemlje kandidata za članstvo u EU", kaže on.

Na pitanje Mešića kako planira ostvariti koordinaciju sa vladama entiteta i Brčko distrikta, Zvizdić je odgovorio da mehanizam koordinacije unutar BiH već postoji, ali i naglasio da je EU poručila da taj mehanizam mora biti efikasniji.

"Politika ne treba da ulazi u polje struke. Jedino kada se unutar radnih grupa, sačinjenih od predstavnika svih nivoa, ne mogu usaglasiti, tad treba da se uključi Vijeće ministara ili lideri stranaka", rekao je Zvizdić.

Jasmina Emrića iz A-SDA zanimalo je da li će on, kao predsjedavajući novog saziva Vijeća ministara, podržati ideju o osnivanju novog ministarstva na nivou BiH - ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Vijeće ministara sigurno neće preuzimati bilo koje nadležnosti koje mu ne pripadaju, a nećemo dozvoliti ni oduzimanje nadležnosti nivoa BiH. Nekada u budućnosti će vjerovatno doći vrijeme kad će biti potrebno i o tom pitanju razgovarati", odgovorio je Zvizdić.

Obećao je da će Vijeće ministara, u skladu sa svojim nadležnostima, veliku pažnju posvetiti jačanju sigurnosnih agencija na nivou BiH kako bi bile spremne odlučnije se boriti protiv terorizma i drugih vidova kriminala. On je važnim ocijenio i poboljšanje saradnje sa svim ostalim agencijama u BiH.

"Spreman sam razgovarati i sa crnim đavolom ako će to donijeti korist BiH i njenim građanima", rekao je Zvizdić.

Njegove odgovore Fehim Škaljić iz SBB-a ocijenio je nekonkretnim i praznom predizbornom pričom.

"Iz ovog vidim da nema suštinski novog pristupa, koji nam je prijeko potreban", rekao je Škaljić, na šta mu je Zvizdić odgovorio da Vijeće ministara BiH po Ustavu nema mnogo instrumenata da reaguje u ovim oblastima.

Zvizdić je po okončanju "saslušanja" pred Komisijom za pripremu izbora Vijeća ministara izjavio da očekuje da će njegovo imenovanje sutra potvrditi Predstavnički dom i da će to otvoriti put za imenovanje i ostalih članova Vijeća ministara.

Zvizdić je ranije, kao kadar SDA, bio premijer Kantona Sarajevo, predsjedavajući Skupštine ovog kantona i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije