Društvo

Akcija MUP-a RS „Petarde nisu igračke!“

Akcija MUP-a RS „Petarde nisu igračke!“
Foto: Ilustracija | Akcija MUP-a RS „Petarde nisu igračke!“

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi akciju „Petarde nisu igračke“, a sve u cilju da predstojeći praznici proteknu u bezbjednom okruženju, bez upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

Imajući u vidu da su  novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, MUP Republike Srpske organizuje niz aktivnosti koje prije svega imaju za cilj podizanja društvene svijesti o opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Policijski službenici u cilju edukacije djece i mladih organizuju predavanja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj kako bi ih upoznali sa opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike, a namjera je da se u ovu akciju uključe i predstavnici lokalnih zajednica, prosvjetno-obrazovne ustanove, učeničko-roditeljski savjeti, nevladine organizacije i drugi subjekti, kako bi animirali čitavu društvenu zajednicu na suzbijanju ove pojave.

Igre sa petardama nisu bezopasne i nestručno rukovanje sa pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice po čovjeka. Najrizičnija, ali istovremeno i najugroženija je grupacija djece i maloljetnika. Samo u toku ove godine u Rudu je zabilježen slučaj kada je sedamnaestogodišnjaku amputiran prst desne ruke usljed detonacije pirotehničkog sredstva. Takođe, prije dva dana u Banjaluci teške tjelesne povrede u predjelu glave zadobio je jedanaestogodišnjak.

S toga iz Ministarstva posebno apeluju na roditelje da djecu upoznaju sa posljedicama koje mogu nastati usljed upotrebe pitotehnike i da su oni odgovorni za brigu o njima, u suprotnom su zakonom predviđene sankcije.

Upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava na javnim mjestima kažnjiva je Zakonom.

U cilju sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a Republike Srpske u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama, intenziviraće kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno vlasnici ovih prodavnica biće upozoreni da kupovina i prodaja ovih proizvoda mora biti u skladu sa važećim propisima.  

U ovoj akciji za prošle novogodišnje i božićne praznike policijski službenici MUP-a Republike Srpske su oduzeli 17.932 komada pirotehničkih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije