Društvo

Andrićev pisaći sto iz Berlina stiže u BiH

Andrićev pisaći sto iz Berlina stiže u BiH
Andrićev pisaći sto iz Berlina stiže u BiH

SARAJEVO - Pisaći sto proslavljenog pisca i nobelovca Ive Andrića, koji je koristio za vrijeme dok je služio kao ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, sljedeće sedmice dolazi u BiH.

Kako nam je rekla Nataša Garlof-Jokers, načelnik Odjeljenja za medije, kulturu i protokol Ambasade Njemačke u Sarajevu, Andrićev sto će bh. javnosti biti predstavljen u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, a planirano je i da jedno vrijeme bude izložen i u rodnoj kući Ive Andrića u Travniku.

"Dobili smo informaciju od strane jedne naše koleginice koja radi u institucijama EU da se u zgradi Njemačkog društva za spoljnu politiku u Berlinu nalazi sto Ive Andrića. Odmah smo došli na ideju da bi taj sto u BiH na simboličan način mogao predstaviti duboke i trajne veze koje postoje između naše dvije kulture", rekla je ona.

Prije nego što je sto mogao biti dovezen u BiH, moralo se sačekati da osoba koja ga je koristila u Institutu ode u penziju, a nakon toga nešto vremena je proteklo kako bi bili izrađeni svi papiri i propratna dokumentacija za iznošenje važnog kulturnog predmeta iz Njemačke.

"Kada sam saznala da ćemo uspjeti dobiti sto, bila sam jako sretna jer smo dobili priliku da na simboličan način za ovim stolom razmjenjujemo ideje i da ga predstavimo ljudima iz cijele BiH", rekla je ona.

Dodala je da će sto prvi put javno biti predstavljen od strane Kristijane Homan, njemačke ambasadorke u BiH, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u naredni ponedjeljak.

Ona je pojasnila da su u planu tri manifestacije u Sarajevu i jedna u Travniku, dok je još jedna manifestacija u Andrićevom rodnom gradu u planu.

Sto će biti vraćen u Njemačku do 1. novembra, zbog potreba Njemačkog društva za spoljnu politiku koji je njegov vlasnik.

Šejla Šehabović, direktor Muzeja, kratko nam je potvrdila da će manifestacija biti održana u muzeju, ali zbog službenog puta juče nije mogla pružiti više detalja.  Andrić je sto koristio između 1939. i 1941. godine, dok je bio ambasador u Njemačkoj u diplomatskoj misiji Kraljevine Jugoslavije u Ulici Rauh 17. 

Nakon rata zgradu i sve stvari u njoj preuzela je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Godine 1995. Njemačko društvo za spoljnu politiku kupilo je zgradu, u koju su se uselili 1999. godine.

"Andrićev sto se koristi kao konferencijski sto u Društvu, a ujedno predstavlja i malu atrakciju za posjetitelje koji imaju interes ili zanimanje za djelo Ive Andrića. Sto je izrađen od mahagonije na početku 20. vijeka", istakli su iz Ambasade Njemačke u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije