Društvo

Aprilske plate budžetskih korisnika veće za pet odsto

Aprilske plate budžetskih korisnika veće za pet odsto
Aprilske plate budžetskih korisnika veće za pet odsto

BANJALUKA - Vlada RS usvojila je danas set zakonskih rješenja kojima su stvoreni uslovi da se budžetskim korisnicima plata uveća za pet odsto, odnosno vrati na nivo iz 2012. godine.

Predloženim zakonima, koji će po hitnoj proceduri biti upućeni u Narodnu skupštinu RS, ukoliko danas dobiju podršku sindikata, pojedinim kategorijama kao što su Jedinica za podršku MUP-a RS, Specijalna policija i radnici u sektoru za izdavanje dokumenata aprilska plata biće veća pet odsto i više.

Cvijanovićeva, nakon danas održane vanredne sjednice Vlade RS, podsjetila je da je Vlada radnicima sa srednjom stručnom spremom plate već od početka godine vratila na nivo iz 2008.

Ona je rekla da Vlada RS očekuje da će sindikati podržati prijedloge ovih zakona kako bi već u utorak mogli biti razmatrani na sjednici parlamenta RS.

Ona je istakla da ukoliko bi izostala podrška sindikata da bi to za radnike bilo kontraproduktivno i teško odbranjivo za sindikalce.

"U tom slučaju vratili bismo se na rješenje koje bi značilo povećanje cijene rada i gdje bi svi dobili povećanje za pet odsto, ali bi zaposleni sa srednjom stručnom spremom tim rješenjem izgubili jer bi u procesu povećanja dobili manje plate nego one koje su primili za januar i februar ove godine", rekla je Cvijanovićeva.

Premijer i ministri o ovim zakonima u subotu su razgovarali i sa predstavnicima Saveza sindikata RS, odnosno predsjednicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Sindikata uprave, Sindikata pravosuđa.

U ovim sindikatima danas su rekli da će na sjednicama granskih sindikata, koje će biti održane danas, iznijeti svoj konačan stav i da prije toga ne mogu ništa govoriti.

"Sutra će biti održana sjednica četiri granska sindikata, na kojoj će biti riječi o zakonima koje je utvrdila Vlada RS i tek tada će se znati da li će zakoni imati podršku sindikata", rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

U ovim sindikatima ranije su insistirali na izjednačavanju plata s ostalim budžetskim korisnicima, prije svega na pozicijama više i visoke stručne spreme.

Kada je u pitanju prosvjeta, Cvijanovićeva je danas rekla da će doći i do blagog povećanja koeficijenta za 384 redovna profesora na fakultetu i to sa 21 na 22.

Dodala je da je stav Vlade RS da se za prosvjetne radnike moraju obezbijediti veća povećanja plata, ali da u ovom momentu to nije moguće jer se radi o velikom broju radnika i sredstvima koja se moraju obezbijediti.

"Odluke Vlade RS u vezi sa definisanjem rješenja u zakonima o platama nešto su više od onoga što je sindikat tražio tokom prošle godine. Ovo je pravednije rješenje, koje više košta Vladu RS od prijedloga koji je tražio sindikat", kazala je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je proces povećanja plata budžetskim korisnicima započeo prošle godine prvim povećanjem plata za pet odsto, nakon čega je bilo dodatno povećanje od početka ove godine koje se odnosilo na 14.000 radnika sa srednjom stručnom spremom za pet, 10 ili 15 odsto.

"Izmjena pet zakona ključni je korak koji ima za cilj da se uvede više pravde i pravičnosti u ove zakone koji znače da ljudima koji imaju istu stručnu spremu i obavljaju iste poslove budu jednake plate", kazala je Cvijanovićeva, dodajući da je jedan od ciljeva da dođe do smanjenja jaza između onih koji primaju niže plate sa srednjom stručnom spremom i onih sa višim platama sa višom stručnom spremom.

Cvijanovićeva je napomenula da je ovo jedna faza u korigovanju zakona o platama i da je Vlada opredijeljena da u saradnji sa sindikatom radi na dodatnom poboljšanju ovih zakonskih rješenja.

Vlada RS za strukturalni dijalog

Vlada RS na danas održanoj sjednici razmatrala je i prijedlog pisma Evropskoj komisiji i Direkciji za proširenje u vezi sa prošlim sastankom u Briselu o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa.

Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da postoje određene tendencije za "napuštanje priče" o poziciji Suda i Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kao i retroaktivne primjene zakona koje se odnose na ratni zločin.

"Vlada RS je opredijeljena za učešće u strukturalnom dijalogu, ali nema odustajanja i odmicanja od tema zbog kojih je ovaj proces počeo", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da RS nije uvijek zadovoljna dinamikom ni rezultatima koje daje strukturalni dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije