Društvo

Austrijski ski-centri i Kopaonik najtraženiji

Austrijski ski-centri i Kopaonik najtraženiji
Austrijski ski-centri i Kopaonik najtraženiji

BANJALUKA, SARAJEVO - Građani koji planiraju na zimovanje su trenutno najviše zainteresovani za boravak na planinama u Austriji, Srbiji i Sloveniji, dok se za planine u BiH inače odlučuju u posljednjem momentu, potvrdili su iz turističkih agencija.

"Uz slične ili malo veće cijene može se priuštiti kvalitetnije zimovanje u inostranstvu nego na planinama u BiH",  rekao je Predrag Žmirić iz "Adriatica Linea" iz Banjaluke.

On je rekao da još nisu imali mnogo upita za planine u BiH, jer se ne zna kada će pasti snijeg.

 "Smještaj na našim planinama se slabo rezerviše prije decembra - januara. Sadržaj na skijalištima u Italiji, Sloveniji, Austriji je mnogo bolji nego na domaćim planinama. Turisti tokom zimovanje u inostranstvu dobijaju bolje staze, snijeg, infrastrukturu, žičare. Jedini minus na inostranim skijalištima je taj što su više cijene vanpansionske potrošnje za razliku od Jahorine ili, recimo, Kopaonika", rekao je Žmirić.

Tako, na primjer, polupansion i smještaj u sobi u austrijskom hotelu "Zum Widitscher" u skijalištu Zirnic od četiri zvjezdice košta po danu 129 KM, a smještaj za djecu do tri godine je gratis. Na planinama u BiH cijena polupansiona se kreće od 66 KM pa naviše. Ove godine vlada interesovanje i za Bansko i Borovec u Bugarskoj, gdje su smještaj, ski-pas i ishrana najpovoljniji, a cijene slične kao i u hotelima u BiH.

Gordana Blagojević, šefica poslovnice "Unis toursa", kaže da se zasad najviše traži Kopaonik jer ima i rane popuste, ali i planine u Austriji.

"Ako uporedimo cijene, recimo, na Kopaoniku sa nekim skijalištima u inostranstvu, mala je tu razlika. Smatra se da će na Alpama biti niže temperature i da će sigurno biti snijega, što je važno", kaže ona. 

Lejla Sučo, prodajni agent u agenciji "Relaks turs" iz Sarajeva, rekla je da rade sa svim planinama u BiH, a u saradnji sa kolegama iz Zagreba rade inostrana skijališta. Prema njenim riječima, skijališta u Austriji su prilično skuplja nego naša.

"Građani su najviše zainteresovani za Austriju, a  imamo redovne klijente koji idu u Kranjsku goru, u Sloveniji. Što se tiče domaćih skijališta, naš narod uglavnom čeka zadnji momenat", rekla je Sučo.

Branko Ćosić iz Gradiške već nekoliko godina zimuje u italijanskom skijalištu Kronplatz na Dolomitima. On kaže da cijene u Italiji jesu više, ali da je sadržaj bolji i kvalitetniji.

"Cijena ski-pasa je 35-40 evra i ima 100 km staza, dok na Jahorini za četrdesetak maraka ima desetak km  staza. Cijene u restoranima su više nego na domaćim skijalištima i to je mana, kao i udaljenost", rekao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije