Društvo

Avion iz Rusije sa humanitarnom pomoći sletio na aerodrom Mahovljani

Avion iz Rusije sa humanitarnom pomoći sletio na aerodrom Mahovljani
Avion iz Rusije sa humanitarnom pomoći sletio na aerodrom Mahovljani

BANJALUKA - Avion iljušin IL-76 sa 38 tona pomoći iz Ruske Federacije, koja se sastoji od agregata, pumpi za vodu, šatora, ćebadi, hrane i higijene, danas nešto poslije 18 časova je sletio na banjalučki aerodrom.

Avionom, koji je dopremio pomoć ugroženom stanovništvu RS, stigao je Andrej Pavlovič Homenko, predstavnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji je kazao da je ovo prva pomoć ugroženom stanovništvu u RS uz nadu da će je biti još.

Takođe je istakao da je tokom letenja vidio poplavljena područja, naglašavajući da je i bio logičan slijed da se pomogne stanovništvu.

Igor Vidović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, koji je dočekao avion, kazao je da puno znači što su Rusi pomogli i da se nada saradnji kada su u pitanju naredne donacije.

Inače, ovo je prvi dio pomoći iz Rusije, a već danas nakon sastanka Milorada Dodika, predsjednika RS, i Vladimira Putina, predsjednika Rusije, biće poznato više detalja o pomoći koju će Rusija pružiti RS.

Humanitarne i nevladine organizacije, kompanije, ambasade i istaknuti pojedinci i juče su tokom cijelog dana prikupljali pomoć za stanovništvo ugroženo u katastrofalnim poplavama koje su zahvatile BiH.

Iz Austrije je krenulo 400 tona hrane, odjeće i lijekova za nastradale u poplavama u BiH. Pomoć će biti dijeljena u najugroženijim područjima.

Iz Beča je trebalo da krene konvoj humanitarne pomoći za BiH, dug oko četiri km sa 12 šlepera.

Ambasada Italije u BiH obezbijedila je 100.000 evra putem Crvenog krsta BiH i medicinsku pomoć u vrijednosti od 30.000 evra putem Svjetske zdravstvene organizacije.

I Vlada Hrvatske na posljednoj sjednici, koja je održana u srijedu, odlučila je da uputi 100.000 evra humanitarne pomoći za nastradale u poplavama u BiH, a Vesna Pusić, ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske, rekla je da "u ovim teškim ljudskim trenucima humanitarno pomažu neposrednom susjedstvu".

Inače ona je na sastanku ministara spoljnih poslova EU inicirala raspravu o poplavama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji i o razvojnoj pomoći.

Kada je u pitanju Hrvatska, njihova vojska je već ranije, odnosno 15. maja, došla u BiH sa dva tima i dva helikoptera sa 14 pripadnika, a ove posade su u pet dana prevezle 100 tona različite robe, evakuisale 250 stanovnika i spasile 15 osoba.

Svjetski forum "Madridski klub" pozvao je svjetske lidere da se BiH, Srbiji i Hrvatskoj što prije pruži neophodna pomoć u prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava. Iz ovog kluba ističu da su kiše u BiH izazavale poplave koje su ugrozile četvrtinu od oko četiri miliona stanovnika.

BiH će pomoć pružiti i grad Beč, koji će donirati 400.000 evra za žrtve poplava u jugoistočnoj Evropi od čega će 200.000 evra biti upotrijebljeno kao akutna pomoć, a ostatak će biti usmjeren na obnovu objekata koji su uništeni u poplavama i klizištima. Ova pomoć će ciljano preko humanitarnih organizacija biti upućena žrtvama poplavljenih područja.

Kada je u pitanju pomoć koja dolazi iz EU i svijeta, Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO, rekao je juče da je na svim carinskim ispostavama pojačan priliv humanitarne pomoći, dok Radovan Đurić, šef Carinske ispostave u Gradišci, navodi da je od 20. maja do juče u ispostavu stiglo 45 pošiljki iz raznih država.

Mićo Ćetković, šef Predstavništva RS u Štutgartu, rekao je da su se građani RS koji žive u Njemačkoj i njemačka javnost u velikom broju odazvali na poziv prikupljanja pomoći. On je precizirao da Predstavništvo RS koordiniše svim aktivnostima i da su već ka skladištu Robnih rezervi u Derventi upućeni tri šlepera i nekoliko kombija pomoći.

Većina firmi iz BiH pritekla je u pomoć ugroženom stanovništvu, pa je tako kompanija "RS Silikon" iz Mrkonjić Grada na račun Vlade RS uplatila 50.000 evra, dok će zaposleni JP "Elektroprivreda BiH" obezbijediti milion KM za područja ugrožena poplavama, a sredstva će biti obezbijeđena tako što će se svi zaposleni u ovoj kompaniji odreći svoje dnevnice, dijela toplog obroka i iz akumuliranih sredstava Sindikata. Humanost je pokazala i kompanija "M:tel", koja je donirala 150.000 KM.

Svoje plate u korist ugroženog stanovništva odrekao se predsjednik RS, dok je Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH, iz vlastitih sredstava obezbijedio tri tone pomoći koje su otišle prema Maglaju.

Nova banka dostavila je juče u Bijeljinu pomoć vrijednu 30.000 KM za stanovništvo ugroženo poplavama. Generalni direktor banke Milan Radović rekao je Srni da se pomoć sastoji od konzervirane hrane, sušilica, gumenih čizama i rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih neophodnih proizvoda po procjeni Štaba za vanredne situacije.

Na donatorske račune, koje je Vlada FBiH otvorila 17. maja, do juče je bilo uplaćeno svega 84.000 KM, dok je na račun Crvenog križa FBiH iz inostranstva bilo uplata u iznosu od 126.725 KM. Građani FBiH su uputili oko 75.000 poziva prema telekom operaterima, a svakim pozivom prikupljene su po dvije KM. Putem humanitarnog telefona za ugrožene u poplavama (092/890-830), koji je otvorio Crveni križ Federacije BiH u saradnji s "HT Eronetom", dosad je prikupljeno 100.000 KM.

Pozivom na humanitarni broj za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama u Republici Srpskoj dosad je prikupljeno 262.892 KM, saopšteno je juče iz kompanije "M:tel".

Na račun za posebne namjene Ministarstva finansija RS, deviznom računu u pej pal računu za pomoć poplavljenim područjima, do srijede je prikupljeno 1.427.688 KM.

Tema razgovora kako pomoći stanovništvu BiH bila je i na sastanku Željke Cvijanović, premijera RS, Nermina Nikšića, premijera FBiH, Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH s Kristalinom Georgijevom, evropskom komesarkom za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije EU.

I istaknuti pojedinci juče su bili angažovani na pružanju pomoći unesrećenima u BiH, pa je tako Aleksandar Drugi Karađorđević uputio konvoj humanitarne pomoći u kojem su 40 crpnih pumpi, hrana, voda, pelene za bebe i ostala neophodna oprema.

U "Kolo srpskih sestara" u Prijedoru stigla je humanitarna pošiljka sa više od 20 tona robe, uglavnom hrane, pelena, dječje hrane i vode, koje su za Prijedorčane ugrožene poplavom prikupili članovi Srpske crkvene opštine Maribor od vjernika i ostalih građana ovog slovenačkog grada

Krizni štab Univerziteta u Istočnom Sarajevu dosad je u poplavljena područja poslao više od 200.000 KM pomoći, a i dalje će nastaviti da pomaže ugroženim područjima.

Savez računovođa i revizora RS i časopis "Finrar" uplatiće 10.000 KM u Fond solidarnosti Vlade RS za saniranje posljedica poplava u RS. Za sve koji čiste Doboj obezbijeđenja je i dostavljena veća količina maski, rukavica, čizama i ostalih potrebnih sredstava, a zaposleni u Savezu doniraće i 10 odsto svojih zarada u Fond solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije