Društvo

Banjalučanin oduševljen antičkim svijetom

Banjalučanin oduševljen antičkim svijetom
Banjalučanin oduševljen antičkim svijetom

I prije nego što je pošao u osnovnu školu Marko Mišić, sada učenik prvog razreda banjalučke Gimnazije, već je s užitkom čitao zanimljive i zahtjevne knjige koje su govorile o događajima antičkog svijeta.

Već u tom periodu s lakoćom je pamtio imena starih bogova, vojskovođa i veliki broj datuma koji su pratili određeni istorijski period, polako prelazeći na druge istorijske teme i literaturu iz geografije nastojeći time dopuniti znanje. Sobu je brzo ispunio velikim brojem knjiga iz ovih oblasti.

Zahvaljujući svemu tome u njegovu biografiju već sada se može upisati i osvojeno republičko takmičenje iz istorije na kojem je pobijedio dok je bio učenik OŠ "Branko Ćopić".

Boravak u kanadi

On je sa roditeljima jedno vrijeme živio u Kanadi, a kada se vratio u grad na Vrbasu morao se prilagoditi novom školskom sistemu i savladavanju maternjeg jezika.

"Zbog poslovnog angažmana mog oca u Kanadi prve četiri godine osnovnog obrazovanja završio sam u Otavi, a po povratku u Banjaluku školovanje sam nastavio u OŠ 'Branko Ćopić', gdje sam se upisao u peti razred. Zanimanje za istoriju počelo je i prije mog odlaska u Kanadu, još od malih nogu. Vidjevši to moji roditelji, zajedno s ujakom, počeli su mi kupovati razne istorijske i geografske knjige. U tom periodu najviše, a i sada me zanima literatura koja govori o antičkom svijetu stare Grčke, Rima i Egipta. Cjelokupni Panteon i veličanstvene građevine ovih civilizacija toliko su zanimljivi da ni današnji naučnici ne mogu sa sigurnošću da odgovore na koji način i zbog čega su podizani", kaže Marko.

Poseban značaj pridaje i drevnim civilizacijama Maja, Asteka i Inka, a mnogobrojne datume usvaja s lakoćom.

Drevne civilizacije

 "Postoji misao koja kaže da su najrazvijenije civilizacije boravile na evropskom kontinentu, ali drevni narodi Latinske Amerike su ih možda nadmašili u tom pogledu jer su znali računati vrijeme pomoću svojih velelepnih građevina u obliku stepenastih piramida koje su se uzdizale visoko do neba, njihova vjerovanja su toliko zanimljiva, i samo to područje koje su naseljavali", kaže Marko.

Da bi dopunio znanje iz oblasti istorije spojio je istoriju i geografiju diveći se mnogobrojnim zanimljivim svjetskim destinacijama, od kojih je neke imao priliku i da posjeti. Drugovima koji misle da je istorija suvoparni predmet poručuje da je ona dosta zanimljiva humanistička nauka i svakome može biti interesantna samo ako je bude učio s razumijevanjem.

"Dok sam boravio u Kanadi imao sam priliku da posjetim mnoge zanimljive turističke destinacije u toj zemlji, ali i druge svjetske i evropske metropole među kojima se ističu Njujork, Pariz i nezaboravna Kuba", kaže Marko.

A kad nije u školi, ovaj mladi istoričar slobodno vrijeme provodi trenirajući košarku, zahvaljujući kojoj ima veliki broj osvojenih priznanja, a na jednom turniru igrao je čak i sa povrijeđenom nogom.

Takođe, u slobodno vrijeme čita stripove i igra igrice, ali i vodi duge razgovore sa dalekim prijateljima iz Kanade preko skajpa.

Kad se jednog dana zaposli kaže da bi volio da to bude posao koji će uključiti mnogo putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije