Društvo

Banjalučanka Mirjana Gajilović: Rak dojke pobijediću uz podršku porodice i ljekara

Banjalučanka Mirjana Gajilović: Rak dojke pobijediću uz podršku porodice i ljekara
Banjalučanka Mirjana Gajilović: Rak dojke pobijediću uz podršku porodice i ljekara

BANJALUKA - Sa 35 godina i dvoje maloljetne djece prošle godine sam prvi put pregledala dojke. Nažalost, tada mi je postalo jasno da se to trebalo dogoditi mnogo, mnogo ranije, kaže za "Nezavisne" Mirjana Gajilović (36) iz Banjaluke, kojoj su 21. decembra prošle godine dijagnosticirana dva karcinoma u četvrtom stadijumu.

Procjena je ljekara da će hirurški zahvat kod ove pacijentkinje biti moguć od januara 2017. godine, a do tada ona na Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci prolazi devet ciklusa hemioterapije, odnosno biološke terapije.

"Sve se događalo u posebno teškom životnom periodu za moju porodicu. U trenutku kada su mi ljekari saopštili dijagnozu tek smo izgubili sina od karcinoma jetre. Trebali smo jedni druge da se održimo i prebrodimo sada i sve ovo zajedno", priča nam Mirjana.

Ona ističe da su joj oslonac i snaga suprug Dražen, kćerka Darija i dvoipogodišnji sin Pavle.

Liječenje onkoloških pacijenata u Republici Srpskoj je besplatno, a Mirjana smatra kako to jeste ogromno olakšanje za oboljele.

Takođe, dodaje ona, način na koji ljekari saopšte porodici dijagnozu i te kako utiče na optimizam, a zatim i tok liječenja pacijenta.

"Vrlo brzo smo pristupili hemioterapiji, a zatim biološkoj, kako bi se stvorili uslovi za hirurški zahvat. Sve je to proces koji se prirodno prihvata i ja mogu kazati da dobro sve ovo prolazim i da imam veliku podršku porodice i ljekara koji rade na tome", kaže nam Mirjana.

Nakon prvog tretmana primijetila je posljedice na kosi, a poslije drugog ju je izgubila, ali to su, kako objašnjava naša sagovornica, i najveće vidljive posljedice po nju.

One, dodaje Mirjana, svakako jesu izuzetno dramatične, ali nisu nešto što se ne može prevazići. Uvjerena je da će dobiti ovu bitku, ali smatra da je možda ne bi ni vodila na ovakav način da se prvi pregled desio ranije.

To je i najvažnija prevencija, jer samo pravovremena dijagnostika spasava život. A upravo na prevenciju se posebno ukazuje u Ružičastom oktobru -  Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

"Mi imamo problem sa nedostatkom skrininga na državnom nivou, odnosno neorganizovanim pregledima žena. To znači da bi u BiH trebalo svaka žena da bude pozvana na obavezan pregled i mamografiju",  kaže Azra Ikalović, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke BiH, najčešćeg malignog tumora i vodećeg uzroka prijevremene smrti kod žena.

Prema posljednjim podacima, dodaje ona, u godini dana, odnosno u posljednjih 12 mjeseci, zabilježeno je 500 novooboljelih pacijentkinja, od kojih je najmlađa imala 30 godina. Nažalost, i ranijih godina smo imali i pacijentkinje sa 25, odnosno 29 godina, kao i, nažalost, prvu žrtvu,  s 19 godina.

"Kako bi se organizovanije pristupilo prevenciji onkoloških pacijenata, a zatim i liječenju i ulaganju u ovu oblast života i zdravlja, sa partnerskim udruženjima iz čitave zemlje borimo se za to da se osam odsto od akciza prikupljenih od cigareta i duvana usmjeri u te namjene, ili 36 miliona za FBiH i 24 miliona KM za RS", objašnjava Ikalovićeva, čiju su inicijativu podržali i Fond zdravstvenog osiguranja RS i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva sve vlade na povećanje poreza na duvanske proizvode i druge mjere, jer u svijetu svakih šest sekundi od bolesti koje se povezuju s uživanjem duvanskih proizvoda, među kojima su maligni tumori, umre jedna osoba i to je šest miliona ljudi godišnje.

Bolest u brojkama

  • 500 novooboljelih žena u posljednjih godinu dana
  • 30 godina najmlađa pacijentkinja ove godine
  • od 25 do 29 godina pacijentkinje ranijih godina
  • 19 godina najmlađa žrtva

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije