Društvo

Baričanin: Sanacijom obuhvaćene najkritičnije tačke

Baričanin: Sanacijom obuhvaćene najkritičnije tačke
Baričanin: Sanacijom obuhvaćene najkritičnije tačke

NOVI GRAD - Javna ustanova "Vode Srpske" je u okviru projekta sanacije štete i zaštite od poplava, koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke, do sada potpisala 23 ugovora za realizaciju 39 projekata, izjavila je danas u Novom Gradu pomoćnik direktora JU "Vode Srpske" za ekonomsko pravni sektor Rada Baričanin.

Ona je navela da je projekat sanacije štete i zaštite od poplava vrijedan 55 miliona evra. 

"Što se tiče sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, do sada smo imali 55 ugovora za 15 opština u Srpskoj koje su bile zahvaćene katastrofalnim poplavama prošle godine", rekla je Baričaninova. 

Prema njenim riječima, projektima su obuhvaćene nakritičnije tačke. 

"Što se tiče Fonda solidarnosti, projekti se realizuju u saradnji sa opštinama koje su kandidovale projekte putem preduzeća `Vode Srpske`, mi smo preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputili zahtjeve Fondu za vanredne situacije i nakon njihove korekcije i potvrde zaključili smo 55 ugovora" pojasnila je Baričaninova.

Direktor "Voda Srpske" Dragan Anđelić i Baričaninova danas su sa načelnikom opštine Novi Grad Snježanom Rajilić obišli radove na kejskom zidu na rijeci Uni, koje sa 400.000 KM finansira Fond solidarnosti za obnovu Srpske.

Regulacija korita Japre počinje tokom ljeta 

Pomoćnik direktora Javne ustanove "Vode Srpske" Rada Baričanin rekla je danas da očekuje da tokom ljeta počne regulacija korita, odnosno ušća rijeke Japre u Sanu na području Novog Grada, što je posao vrijedan oko 600.000 KM. 

Baričaninova je rekla da je Vlada Republike Srpske u okviru sanacije šteta i zaštite od poplava, posredstvom Ministarastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i "Voda Srpske", u Novom Gradu uradila dva projekta. 

Ona je istakla da je iz sredstava Fonda solidarnosti planirana rekonstrukcija kejskog zida na rijeci Uni. 

"Vrijednost radova je procijenjena na oko 400.000 KM, a završetak se očekuje, ukoliko to dozvole vremenski uslovi, do maja", izjavila je Baričaninova, nakon što je sa direktorom "Voda Srpske" Draganom Anđelićem i načelnikom opštine Novi Grad Snježanom Rajilić obišla radove na keju.

Ona je rekla da je iz sredstava Fonda solidarnosti planirana i rekonstrukcija visećeg mosta na rijeci Sani. 

"Za stanovnike Novog Grada bitno je i da će sredstva Evropske investicione banke biti usmjerena za regulaciju korita, odnosno ušća rijeke Japre i taj posao je izvjestan, u toku je evolucioni izvještaj, očekujemo odabir izvođača i da taj posao počne tokom ljeta", istakla je Baričaninova. 

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić izjavila je da je u toku rekonstrukcija mosta za pješake na Sani u Vitasovcima. 

"Riječ je o važnoj komunikaciji za građane na dvije obale Sane, jer im se put skraćuje sedam do osam kilometara ukoliko mogu da koriste most", rekla je Rajilićeva. 

Ona je navela da su obezbijeđena sredstva UNDP-a za sanaciju mosta Trgovište - Dragotinja i da se očekuju kreditna sredstva za sanaciju mosta Trgovište -Svodna vrijednosti 60.000 KM. 

"Ukupno je za sanaciju mostova oštećenih poplavama potrebno oko 140.000 KM, a sredstva su obezbijeđena za mostove u Vitasovcima i Trgovištu, a za most u Svodni, za koji je pripremljena projektna dokumentacija, potrebna je skupštinska odluka o kreditnom zaduženju", dodala je Rajilićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije