Društvo

Besparicu liječe loto tiketima

Besparicu liječe loto tiketima
Besparicu liječe loto tiketima

BANJALUKA - Građani Republike Srpske sve se više odlučuju da se okušaju u igrama na sreću, a u "Lutriji RS" ističu da se broj prodatih listića znatno povećao u posljednje vrijeme.

Kako navode u "Lutriji RS", građani su najviše zainteresovani za loto, koji čini 70 odsto ukupnih prihoda "Lutrije Republike Srpske". Druga najpopularnija lutrijska igra su, kako navode, instant srećke, odnosno grebe - sport, treća sreća, rulet, džoker i skuter, koje čine 21 odsto prihoda.

"Uplate za loto se povećavaju naročito ovih dana kada je fond za nagradnu vaskršnju 'sedmicu' 4.200.000 KM, fond za loto plus je 800.000 maraka, a za loto džoker - 540.000 maraka. S obzirom na ta da nije već duže vrijeme izvučena, fondovi su vrtoglavo porasli, a samim time i motiv igrača da uplate tiket", istakao je Rajko Radovanović, direktor "Lutrije RS".

On dodaje da, kada se izvuče "sedmica"  u RS ili u Srbiji, interesovanje za uplate opada.

Ispred prodajnog kioska "Lutrije RS" u četvrtak smo zatekli veliki broj i mladih i starih, radnika, studenata, penzionera, koji uplaćuju loto tikete. Kažu da su odlučni da izdvoje koju markicu po listiću, te da okušaju sreću.

"Baš zato što je besparica nađe se pokoja markica da se uplati tiket, pa ko zna, možda se i obogatim", dobacuje nam jedan od uplatilaca tiketa.  "Nemojte da me slikate... Šta ako dobijem 'sedmicu', pa me neko prepozna", dodaje ovaj šaljivdžija.

Borislav Zeljić, psiholog, navodi da se čovjek kada nešto nema uvijek nada će ipak to nekada i nekako dobiti.

"To je klasična priča, što je društvo siromašnije, ljudi se sve više nadaju da će bar da se obogate na igrama na sreću, iako je to rijetkost", dodaje Zeljić i navodi da je i ogromna marketinška mašinerija u cijelom regionu angažovana na promociji igara na sreću, pod motom "igrajte, igrajte, pa ćete da dobijete".

U prva tri mjeseca ove godine ukupni prihod "Lutrije Republike Srpske" je bio 1.205.131 KM, a u istom periodu prošle godine 835.357 maraka. U 2014. godini prihod "Lutrije" je bio 4.106.406 maraka. Prošle godine "Lutrija RS" je zabilježila drastičan pad uplata za igre na sreću tokom majskih poplava, te navode da su samo prihodi po osnovu lota sa 316.708 maraka u aprilu pali na 204.553 maraka u maju.  U "Lutriji RS" navode da igru loto priređuju zajedno sa "Državnom lutrijom Srbije", kojoj "Lutrija Republike Srpske" plaća 10 odsto ukupne uplate lota. Prošle godine joj je "Lutrija RS" od 4,1 milion prihoda platila 668.785 maraka.

U susjednoj Hrvatskoj takođe su građani zainteresovani za igre na sreću, što su "Nezavisnim" potvrdili u "Hrvatskoj lutriji".

Darijo Maričević, viši specijalist za odnose s javnošću "Hrvatske lutrije", ističe da do sada rekordni džekpot u igri Eurojackpot isplaćen u Hrvatskoj iznosi 131.794.842,60 kn, a za loto najveći isplaćeni džekpot je "super sedmica" od 79.719.634,53 kn (1 x "sedam" i 1 x "Super 7").

Anketa

  • Vlado Rujević, penzioner

Redovno uplaćujem loto i nadam se svaki put, kada uplatim, da će mi se sreća nasmiješiti kao i divna prodavačica na kiosku. Dobio sam na lotu nešto malo parica do sada, ali sve je to bilo sitno. Zamislite, kada bih dobio "šesticu" ili "sedmicu"?! S obzirom na to kakva je penzija, to bi bio šok.

  • Boban Đudurović, radnik

Uplaćujem loto, naravno, nikada ne znate. Prošlo kolo moja radna koleginica je ispunila listić, ali nije uplatila i vjerovali ili ne, pogodila je "sedmicu". Bila je razočarana... a kako i ne bila.

  • Vida Lađarević, penzioner

Ne treba odustajati. U bivšoj Jugoslaviji, u porodici, takođe smo igrali loto. Ja sam sada dobila zamjenski listić, preuzeću ga kasnije jer je gužva ispred kioska. Valjda se čovjek nada da će nekad sreća biti na njegovoj strani, jer teška je materijalna situacija u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije