Društvo

Bh. kolekcionar u posjedu vrijednih istorijskih dokumenata

Bh. kolekcionar u posjedu vrijednih istorijskih dokumenata
Bh. kolekcionar u posjedu vrijednih istorijskih dokumenata

Nesudin Talundžić, kolekcionar iz Starog Majdana nadomak Sanskog Mosta, vlasnik je izuzetno vrijednog istorijskog dokumenta iz perioda osmanske vladavine ovim prostorima i riječ je o fermanu sultana Mahmuda Prvog, upućenog bosanskom veziru Mehmed-paši Kukavici 14. aprila 1753. godine.

Talundžić kaže kako je prije izvjesnog vremena na prevođenje sa staroturskog poslao nekoliko osmanskih dokumenata iz svoje kolekcije o čijoj važnosti  nije dovoljno znao.

"Tako sam saznao da jedan ima posebnu vrijednost", kaže Talundžić.

U pomenutom dokumentu na staroturskom jeziku pisanom arapskim pismom sultan poručuje veziru da kuje oružje i vojsku drži pripravnom, te da budno motri na prilike u Bosni.

Talundžić navodi kako se radi o burnom istorijskom periodu kada Osmansko carstvo vodi teške ratove s Rusijom zbog prevlasti nad Krimom, a u ratovima su učesnici i vojnici iz Bosne.

"Mehmed-paša Kukavica čvrstom rukom provodi sultanovu volju. Guši veliku bunu koja je izbila u Tešnju, a potom Mostaru i još nekim gradovima. Međutim, već poslije nekoliko godina pada u nemilost. Prognan je na otok Krit i nakon dvogodišnjeg tamnovanja odsječena mu je glava i poslata u Istanbul kao opomena ostalim vezirima u Otomanskom carstvu", kaže Talundžić.

Dodaje kako je Mehmed-paša Kukavica, koji je rođen u Foči, u Istanbulu ostvario zapaženu karijeru, te je kao istaknuti činovnik imenovan za bosanskog vezira. Brojne su zadužbine koje je podigao za života, a najpoznatije su sebilj na sarajevskoj Baščaršiji, medresa i džamija u Foči te brojni hanovi i saraji.

Inače, Talundžić je vlasnik jedne od najvećih muzejskih zbirki na ovim prostorima, a među brojnim antikvitetima koje posjeduje izdvajaju se vrijedni manuskripti i istorijski dokumenti stari po nekoliko stotina godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije