Društvo

Bh. prevoznici podređeni u odnosu na strane

Bh. prevoznici podređeni u odnosu na strane
Bh. prevoznici podređeni u odnosu na strane

BANJALUKA - Strani prevoznici bi u budućnosti mogli plaćati određenu naknadu za prolaz preko teritorije BiH, kao što to plaćaju i bh. prevoznici u tim zemljama, samo ukoliko nadležne institucije konačno usvoje taj višegodišnji prijedlog domaće privrede.

Međutim, taj prijedlog, između ostalog, na jednoj od posljednjih sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH nije dobio potrebnu većinu.

Preciznije, domaći privrednici traže uvođenje recipročne mjere prema stranim prevoznicima iz zemalja okruženja i Evropske unije, gdje se prevoznicima iz BiH već godinama naplaćuje PDV za prelazak preko teritorije njihove države bilo da je u pitanju krajnje odredište ili tranzit kroz zemlju.

Zato privrednici iz BiH traže ili naplatu PDV-a za prelazak stranih prevoznika preko teritorije BiH ili naplatu neke vrste posebne naknade - putarine, odnosno trošarine za korištenje bh. puteva, a sve kako bi bili izjednačeni uslovi s onima koje bh. prevoznici imaju u inostranstvu.

Primjera radi, Hrvatska prevoznicima iz BiH naplaćuje 20 odsto, dok Slovenija naplaćuje oko devet odsto. Ta naknada se naplaćuje srazmjerno ukupnom broju pređenih kilometara kroz neku zemlju.

U prijedlogu Privredne komore RS za izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji je u posjedu "Nezavisnih", stoji da se traži oporezivanje stranih prevoznika po principu reciprociteta, po uzoru na Hrvatsku i druge zemlje EU koje prevoznicima iz BiH naplaćuju PDV za prelazak preko teritorije njihove države ili da se uvede posebna naknada za korištenje puteva u BiH.

Dragoslav Mihajlović, sekretar Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS, rekao je da oni već više od pet godina traže da se za strane prevoznike u BiH uvede ova recipročna mjera.

"Dakle, mi tražimo da kako naše prevoznike tretiraju u nekim državama, da se za prevoznike iz tih država uvedu recipročne mjere po osnovu plaćanja PDV-a i trošarina kada pređu granicu BiH. To mi tražimo već godinama", rekao je Mihajlović.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su rekli da je ovo pitanje pripremljeno u okviru posljednjeg Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, i da se trenutno razmatra u Upravnom odboru UIO BiH.

"Suštinski, upravo se radi o naplati PDV-a za strane prevoznike koji samo prelaze preko teritorije BiH, a gdje se osnovica utvrđuje shodno pređenoj kilometraži", rekli su iz UIO BiH.

Iz UO UIO BiH su rekli da je Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u bio na dnevnom redu 14. sjednice UO UIO BiH, održane 28. novembra u Banjaluci, i da nije dobio potrebnu podršku.

"Dakle, nije bilo proste većine, jer su sva tri eksperta bila protiv", rekli su iz UO UIO BiH i dodali da to ne znači da se taj pravilnik opet neće naći na dnevnom redu UO UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije