Društvo

Biće kiše, ne i poplava

Biće kiše, ne i poplava
Biće kiše, ne i poplava

SARAJEVO, BANJALUKA - Prema prognozama iz meteoroloških zavoda i stručnjaka iz te oblasti, u narednom periodu nas očekuje nestabilno vrijeme sa padavinama, ali, kako kažu, nema opasnosti od novih poplava.

Ostatak marta i početak aprila će biti puni perioda izrazito nestabilnog vremena u kojem će se, ističu stručnjaci, u intervalu od po nekoliko dana smjenjivati padavine, hladno vrijeme i sunčani periodi.

"Ciklon koji nadolazi iz zapadnog Sredozemlja je već donio padavine na teritoriji države, a najviše u Hercegovini, u krajevima koji se nalaze bliže Jadranu. U narednom periodu nas očekuje periodično kišovito vrijeme. Ono što treba napomenuti je da po našim dugoročnim prognozama nema podataka da će biti većih padavina koje mogu prouzrokovati nove poplave", kazao je Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, ističući da se prošlogodišnji scenario dešava jednom u 200 godina.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH kažu da će padavine u narednom periodu biti periodične i slabijeg intenziteta.

"Od danas nas očekuje promjenljivo vrijeme, ali bez većih padavina, a od sutra nas ponovo očekuje kišno vrijeme, sa prosječno 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom. Slično vrijeme će se nastaviti i u toku vikenda, kada će, pored kiše, u planinskim krajevima povremeno biti susnježice i snijega", navela je Ismira Ahmović, dežurni hidrometeorolog FHMZ BiH.

Iz tog zavoda je juče izdato narandžasto upozorenje zbog jakog olujnog vjetra čiji su udari dostizali jačinu od 50 do 60 km/h na području Hercegovine, a ponajviše u regionu Livna, te kiše koja je padala na teritoriji čitave BiH, a najviše upravo na području Hercegovine, gdje je zabilježeno od 20 do 50 litara po metru kvadratnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije