Društvo

Bilbordi prijetnja za bezbjednost u saobraćaju

Bilbordi prijetnja za bezbjednost u saobraćaju
Bilbordi prijetnja za bezbjednost u saobraćaju

BANJALUKA - Bilbordi koji su postavljeni pored magistralnih puteva, najfrekventnijih gradskih ulica i raskrsnica odvlače pažnju vozača, zbog čega prijeti opasnost od saobraćajnih nesreća i nezgoda, pokazuju procjene i analize saobraćajnih stručnjaka u RS.

Oni navode da nekontrolisano postavljanje bilborda blizu saobraćajnica ima za posljedicu česte nezgode.

Naime, u RS na brojnim mjestima možete primijetiti nepropisno postavljene bilborde pored saobraćajnica, dok nadležni tvrde da ih uklanjaju.

Kako je kazao Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, funkcija bilborda i reklamnih materijala koji se postavljaju uz saobraćajnice je da privuku pažnju ciljne grupe.

On je dodao da kada se bilbordi nalaze u samoj zoni raskrsnice dolazi do saobraćajnih nesreća gdje je uzrok udar jednog vozila u zadnji dio drugog i nalet vozilom na pješake.

"Ako bilbord ili drugi reklamni materijal odvuče pažnju vozaču na samo dvije sekunde, on ne može normalno da prati tokove saobraćaja i može doći do saobraćajne nesreće", kazao je on.

Jaćimović je dodao da u Banjaluci ima dosta mjesta na kojima su postavljeni bilbordi, prije svega, na na autoputu Banjaluka - Klašnice i u Vidovdanskoj ulici.

"Ranije analize u Vidovdanskoj ulici u Banjaluci pokazale su da je za četiri mjeseca registrovano devet saobraćajnih nezgoda čiji je uzrok bilo nepropisno odstojanje, usljed skretanja pogleda na bilbord", rekao je on i dodao da je broj saobraćajnih nezgoda u kojima je uzrok nepoštovanje odstojanja i nalet na pješaka u stalnom porastu.

I ankete među građanima pokazuju da veliki broj njih smatra da bi broj bilborda pored puteva trebalo da bude smanjen, te da su saobraćajnice preopterećene bilbordima i da im odvlače pažnju.

U preduzeću "Putevi RS" su naveli da kontinuirano sprovode akciju uklanjanja bespravno postavljenih bilborda i reklamnih panoa na cijeloj magistralnoj i regionalnoj putnoj mreži RS, ali je očigledno da i danas možete naći bilborde koji nisu postavljeni na propisanu udaljenost.

Natalija Kostrešević, portparol JP "Putevi RS", rekla je da prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH bilbordi i drugi reklamni panoi moraju biti odmaknuti od ivice kolovoza 10 metara na regionalnim i 12 metara na magistralnim putevima.

"Republička saobraćajna inspekcija je počev od 31. marta 2008. godine izdala rješenje preduzeću 'Putevi RS' da svi reklamni panoi i bilbordi koji se nalaze u zaštitnom pojasu puta, a nemaju potrebne saglasnosti, moraju biti uklonjeni", rekla je Kostreševićeva.

Ona je podsjetila da je u toku 2008. godine uklonjeno 612 bespravno postavljenih bilborda i reklamnih panoa na putnoj mreži magistralnih i regionalnih puteva u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije