Društvo

Blago povećanje penzija u RS

Blago povećanje penzija u RS
Blago povećanje penzija u RS

BANJALUKA - Odlukom o utvrđivanju procenta usklađivanja penzija za ovu godinu, iznosi penzija za sve korisnike biće povećani za dodatnih 0,65 odsto, što uz prethodno povećanje znači da će se iznosi na čekovima od 1. januara ukupno povećati za 1,65 odsto, saopšteno je nakon sjednice Upravnog odbora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

"Izvršene su redovne isplate penzija za svih 280.000 korisnika, kao i predviđena povećanja u protekloj godini, a organi Fonda su ispunili dosadašnje planove rada", naglasio je Milorad Solaković, predsjednik Upravnog odbora.

On je dodao da je u protekoloj godini registrovano 20.000 osiguranika kojima nisu uplaćivani doprinosi, kao i dodatnih 12.000 za koje su doprinosi neredovno uplaćivani.

Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS, istakao je da će najavljeno povećanje na mjesečnom nivou zahtijevati dodatna dva miliona KM, te da su sadašnja dugovanja prema ovom fondu preko 400 miliona KM.

"Od ukupnih potraživanja efektno je moguće naplatiti oko 100 miliona, a dugovanja opština i javnih preduzeća sada iznose preko 10 miliona KM, dug 'Željeznica RS' je preko 15 miliona te zdravstvenih ustanova preko 65 miliona KM", kazao je Milić i dodao da su ukupna zaduženja Fonda u ovom momentu oko 133 miliona KM.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, poručio je da će Ministarstvo i Vlada nastojati održati stabilnost ovog  fonda, te da će isplata penzija i u buduće biti redovna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije