Društvo

Bliskost s porodicom lijek za treću dob

Bliskost s porodicom lijek za treću dob
Bliskost s porodicom lijek za treću dob

BANJALUKA - Otuđenje je opaka bolest i njene posljedice vidimo jasno svuda.

I pored toga, poštovanjem i razumijevanjem možemo izgraditi bliskost, koja jedina ima ljekovita svojstva, poručili su korisnici Gerontološkog centra u Banjaluci, koje smo posjetili u petak povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

"Moja kćerka živi u Sloveniji, ja imam unuku, a već i praunučad. Meni je sve ovo u redu, kao i jedna posjeta godišnje, jer razumijem obaveze i današnji način života. Dakle, ja sam zadovoljna svojim životom i pažnjom koju imam od porodice", kaže Mirjana Kuzmanović (71).

Rođena je u Prnjavoru, a gotovo čitav život je živjela u Francuskoj, u Monte Karlu. Prije sedam godina se odlučila vratiti, jer je, kako kaže, osjetila potrebu da ovdje odmara.

"Mladost treba razumjeti, posebno njihov problem što ne znaju koliko imaju više nego sve dosadašnje generacije. Pa opet, svijet pati od otuđenja u svim odnosima, a bilo bi dobro da se cijene i sitnice. Jer, niko od nas nije vječan, pa treba uživati u svakom trenutku i upijati ga", kaže Kuzmanovićeva.

Treća je dob lijepa, objašnjavaju ovdje, posebno ako je zdrava, mirna i sigurna. Može donijeti i nova poznanstva i druženja. Tako je i Mirjana u Centru izgradila jedno čvrsto i iskreno prijateljstvo s Vesnom Majkić (61), koja je ovdje već 17. godinu, od kada je otišla u invalidsku penziju.

"Nemam porodicu, bila sam jedinica. Imam rodbinu, ali svako ima svoju porodicu i obaveze, pa je to zahtjevno, a meni je nezgodno nametati se. Imam svoj mir, apartman, uslovi su dobri, lijepa organizacija života, interesantna poznanstva. Ne mogu reći da sam ovako zamišljala sebe u ovim godinama, jer nijedan se život ne može predvidjeti i isplanirati", kaže nam Majkićeva, koja je radni vijek provela u sudu u Bihaću.

Životne su priče različite, pa tako je i na ovoj adresi. Čedo Savić iz Klašnica od uže porodice ima braću, ali je u Centar stigao prije 12 godina i zadovoljan je tom odlukom.

Uprava ustanove i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS takođe su upriličili svečanost za svih 310 korisnika, te organizovali kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali i najmlađi.

"Korisnici imaju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, rekreativne aktivnosti i zabavni sadržaj, te su i njihove porodice sigurne da dobijaju svu potrebnu njegu", kaže Branka Sladojević, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Zauzmi stav protiv diskriminacije starijih, moto je ovogodišnjeg obilježavanja ovog međunarodnog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije