Društvo

Bogdanić: Imunizacija najbolja prevencija

Bogdanić: Imunizacija najbolja prevencija
Bogdanić: Imunizacija najbolja prevencija

SARAJEVO - Imunizacija je najbolja prevencija pojave masovnih zaraznih bolesti i u tome treba istrajati, rekao je danas u Sarajevu ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Bogdanić je, u pauzi regionalne radionice o temi "Imunizacija - dostignuća i perspektive", istakao da se imunizacija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH provodi onako kako se to radi u cijelom svijetu, utemeljeno na nauci i prethodnoj imunizaciji, koja je provođena na dobar način.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu bilo problema u nabavci petovalentnih vakcina, ali da su djeca vakcinisana po starom kalendaru.

"Takvom vakcinom vakcinisana je i većina nas. Činimo sve da nabavimo petovalentnu vakcinu, a raspisali smo tender i za šestovalentnu", naglasio je Bogdanić, dodajući da je problem sa nabavkom vakcina to što je BiH malo tržište.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Janja Bojanić upozorila je da, ukoliko djeca ne budu vakcinisana, postoji opasnost od pojedinačnog ili epidemiološkog obolijevanja.

"Mi u Srpskoj vakcinišemo obavezno po kalendaru protiv 10 zaraznih bolesti", navela je Bojanićeva i pojasnila da nije problem ako se dijete vakciniše po starom programu, jer i tada prima svih pet komponenti vakcina, kakve postoje u petovalentnoj vakcini.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Aida Pilav rekla je da je razlog za organizovanje današnje radionice o temi "Imunizacija - dostignuća i perspektive" činjenica da su pred regionom veliki izazovi.

"Zato želimo da pošaljemo poruku da je imunizacija najbolja mjera prevencije, radi kolektivne zaštite stanovništva, a prevashodno zaštite djece", naglasila je Pilav, ističući da se na toj mjeri zdravstvene zaštite mora kontinuirano raditi.

Ona je rekla da je zaštita zdravlja djece velika odgovornost, kao i da se program imunizacije u BiH provodi po stručnim i naučnim dokazima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Zamjenik predstavnika UNICEF-a u BiH Ana Riati istakla je da UNICEF pruža jaku podršku programu imunizacije na globalnom nivou.

"Za nas je program imunizacije veoma važan i želimo da podstaknemo javnost i medije da rade na podizanju svijesti, a roditelje da vakcinišu djecu", poručila je Riati.

Organizatori današnje radionice, na kojoj učestvuju stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa UNICEF-om. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije