Društvo

Bogdanić otvorio kongres stomatologa

Bogdanić otvorio kongres stomatologa
Foto: N.N. | Bogdanić otvorio kongres stomatologa

TESLIĆ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić otvorio je u Tesliću Peti kongres stomatologa BiH sa međunarodnim učešćem, koji je od ove godine i zvanično verifikovan od Svjetske stomatološke organizacije.

Bogdanić je istakao da se stomatologija intenzivno razvija u Republici Srpskoj i da domaći stomatolozi prate svjetska dostignuća u oblasti implantologije, prevencije dječije ortodoncije i drugih oblasti.

"Zahvaljujemo im s obzirom na to da stomatologija nije u najvećoj mjeri finansirana od Fonda zdravstvenog osiguranja, nego je to lični angažman stomatologa koji su uspjeli da ovu profesiju podignu na značajan nivo", rekao je Bogdanić novinarima.

On je naveo da je kvalitet rada domaćih stomatologa prepoznat i kod pacijenata u inostranstvu, čemu svjedoči i sve zastupljeniji "stomatološki turizam".

Bogdanić je ukazao i na značaj stomatologije na ukupno zdravlje stanovnika.

"Rana intervencije tokom trudnoće i u najranijem uzrastu je nešto što se kasnije održava na ukupno zdravlje. Pokvareni ili oštećen zub može biti uzrok raznih oboljenja u kasnijem životnom dobu, kao što je oboljenje srčanih zalizaka", izjavio je Bogdanić.

Predsjednik Udruženja stomatologa Republike Srpske Saša Dabić kaže da je Kongres stomatologa BiH sa međunarodnim učešćem od ove godine i zvanično verifikovan od Svjetske stomatološke organizacije, a kao plod takve saradnje predavanje će održati i gostujući profesor akreditovan ispred ove organizacije.

"Teme su različite, jer moderna stomatologija obuhvata niz aspekata, od stomatološke protetike, dentalne implantologije, oralne hirurgije, bolesti zuba, ortopedije vilica, tako da su kompletno sve grane stomatologije obuhvaćene u ova dva dana", rekao je Dabić.

On kaže da stomatolozi u BiH kadrovski i u opremi ne zaostaju za onim u inostranstvu, a da je usluga i na većem nivou.

Dabić je rekao da Kongres traje dva dana, sa više od 500 prijavljenih učesnika.

Kongres stomatologa BiH sa međunarodnim učešćem organizuju Udruženje stomatologa Republike Srpske i Udruženje stomatologa u Federacije BiH, a održava se u hotelu "Kardijal" u Banja Vrućici, kod Teslića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije