Društvo

Bol­ni­ci pri­je­ti ka­ta­nac

Bol­ni­ci pri­je­ti ka­ta­nac
Bol­ni­ci pri­je­ti ka­ta­nac

BI­HAĆ - Kan­to­nal­noj bol­ni­ci u Bi­ha­ću pri­je­ti blo­ka­da svih ra­ču­na i pres­ta­nak ra­da zbog na­go­mi­la­nih du­go­va­nja pre­ma do­bav­lja­či­ma, upo­zo­rio je di­re­ktor ove zdrav­stve­ne us­ta­no­ve Haj­ru­din Ha­vić.

"Sa­da smo u ta­kvoj si­tu­aci­ji da ne mo­že­mo izmi­ri­ti du­go­ve, a do­bav­lja­či pri­je­te pres­tan­kom ispo­ru­ka sa­ni­tet­skog ma­te­ri­ja­la, opre­me i li­je­ko­va. Ne­ki pri­je­te i sud­skim tu­žba­ma", ka­zao je Ha­vić. On je do­dao ka­ko je upi­tna i is­pla­ta pla­ta za­po­sle­ni­ma u ovoj zdrav­stve­noj us­ta­no­vi, is­ti­ču­ći ka­ko uku­pna du­go­va­nja izno­se oko se­dam mi­li­ona ma­ra­ka.

"Ri­ječ je o na­sli­je­đe­nim du­go­vi­ma ko­ji se vu­ku već du­go. S ovim pro­ble­mom smo upo­zna­li kan­to­nal­ne vlas­ti i dru­ge na­dle­žne in­sti­tu­ci­je, ali pro­blem ni­smo us­pje­li ri­je­ši­ti", re­kao je Ha­vić.

Mi­nis­tar zdrav­stva u Vla­di USK Amir Mu­rić is­ti­če ka­ko je je­di­ni na­čin da se ovaj pro­blem ri­je­ši kre­di­tno za­du­že­nje ko­jim bi se is­pla­ti­la za­os­ta­la du­go­va­nja te spri­je­či­la mo­gu­ćnost blo­ka­de ra­ču­na.

"Kan­to­nal­na vla­da je pri­je vi­še mje­se­ci upu­ti­la u par­la­men­tar­nu pro­ce­du­ru pri­je­dlog o kre­di­tnom za­du­že­nju u vi­si­ni od se­dam mi­li­ona ma­ra­ka i Skup­šti­na USK odo­bri­la je ovu odlu­ku. Me­đu­tim, na­kon to­ga po­ja­vi­o se niz pro­ble­ma u ve­zi sa re­ali­za­ci­jom ovog kre­di­tnog aran­žma­na", re­kao je Mu­rić.

Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, kre­dit bi po­di­gla Kan­to­nal­na bol­ni­ca, a zbog to­ga što Vla­da USK, zbog sop­stve­nih oba­ve­za ne­ma mo­gu­ćnost da bu­de ga­rant za vra­ća­nje kre­di­ta, pre­dlo­že­no je da to bu­de Za­vod zdrav­stve­nog osi­gu­ra­nja USK.

Me­đu­tim, ru­ko­vod­stvo ovog za­vo­da odbi­lo je ovaj pri­je­dlog is­ti­ču­ći ka­ko je on za­kon­ski nei­zvo­dljiv. Me­đu­tim, Mu­rić tvrdi su­pro­tno te sma­tra ka­ko se u ci­je­li slu­čaj umi­je­ša­la po­li­ti­ka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije