Društvo

Boračke inicijative upućene u proceduru

 Boračke inicijative upućene u proceduru
Boračke inicijative upućene u proceduru

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da su inicijative Štaba nezadovoljnih boraca za objavljivanje registra boraca i formiranje fonda za pomoć nezaposlenim borcima upućene na davanje mišljenja skupštinskim radnim tijelima i Vladi Srpske.

Radojičić je, nakon sastanka sa predstavnicima Štaba nezadovoljnih boraca, rekao novinarima da svaka inicijativa građana prolazi predviđenu proceduru.

"U proteklih nekoliko sedmica napravljena je poprilična zbrka sa dopisima prema Narodnoj skupštini, jer se povremeno javljao Štab nezadovoljnih boraca, povremeno Udruženje veterana, a povremeno zajedno", naglasio je Radojičić.

Govoreći o objavljivanju registra boraca, Radojičić je naveo da ne zna da li neko u ovom momentu ima taj registar. "Znam da je u vremenima u kojima se govorilo o registraciji i preregistraciji, kao i o sticanju statusa borca bilo dosta lica koja nisu željela da ti spiskovi budu objavljeni iz straha od progona, istraga ili optužnica", rekao je Radojičić.

On je upozorio na politizovanost cijelog ambijenta u Republici Srpskoj, što, kako je naglasio, vodi dubokoj polarizaciji društva.

"Kada je riječ o boračkim katergorijama bilo bi izuzetno štetno usmjeravati ih jedne protiv drugih. Ako je nešto bilo dobro u prethodnom ratu, to je što su svi bili pod jednom zastavom Vojske Republike Srpske", konstatovao je Radojičić.

Pravljenje stranačkih boračkih organizacija ili njihovo korišćenje u političke svrhe i suprotstavljanje jednih drugima, ocijenio je on, pravi globalnu štetu.

"Ako neko misli da će od toga dobiti pojedinačnu korist za svoju partiju na izborima u oktobru nije svjestan globalne štete koju čini boračkoj populaciji i Republici Srpskoj u cjelini", naglasio je Radojičić.

Predsjednik Udruženja veterana Duško Vukotić rekao je da ih je predsjednik parlamenta uvjerio da je njihove zahtjeve proslijedio resornom ministarstvu i skupštinskom Odboru za boračko-invalidsku zaštitu.

On je dodao da, zbog predstojećih praznika, nezadovoljni borci nisu ostavili vremenski rok do kojeg nadležni treba da se izjasne o njihovim inicijativama.

"Dok čekamo odgovor, radićemo na jačanju naše infrastrukture i buđenju svijesti boraca da moramo sami, u saradnji sa institucijama Republike Srpske, da se izborimo za svoja prava", kaže Vukotić.

On je dodao da će Štab nezadovoljnih boraca obustaviti aktivnosti do okončanja vaskršnjih praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije