Društvo

Broj auta u RS premašio i svjetski prosjek

Broj auta u RS premašio i svjetski prosjek
Broj auta u RS premašio i svjetski prosjek

BANJALUKA - Na 1.000 stanovnika u RS dolazi 256 vozila, što je daleko više od svjetskog prosjeka, koji iznosi 108 automobila, pokazuju podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Isti podaci govore da je u toku 2014. godine registrovano 269.257 automobila, čija je prosječna starost 16,7 godina, što je za čak 7.015 više nego u 2013. godini.

Ukoliko se uporedi broj domaćinstava u RS sa brojem vozila, dolazi se do podatka da od deset domaćinstava osam u svom dvorištu ima vozilo.

Gledano po jedinicama lokalne samouprave, grad Banjaluka ima najviše registrovanih vozila - 63.279, što bi značilo 333 vozila na 1.000 stanovnika, dok je u Laktašima na 1.000 stanovnika registrovano 336 četvorotočkaša.

Sa druge strane, opštine Srebrenica sa 109 i Rudo sa 128 imaju najmanje registrovanih vozila na 1.000 stanovnika.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da i pored solidne globalne pozicije, podaci govore da je BiH, u odnosu na zemlje EU, daleko ispod evropskog prosjeka.

"Kada se uporede podaci o broju putničkih automobila i broju domaćinstava u RS, vidimo da na jedno domaćinstvo otpada tek 0,83 vozila, ali znamo i da neka domaćinstva imaju više od jednog automobila", kazao je Radović.

Dodaje da se bez obzira na ekonomsku situaciju pokazalo da automobil nije više stvar luksuza, jer, kako kaže, ako hoće da rade, ljudi danas moraju biti u pokretu, ali i da se očekuje da će broj vozila iz godine u godinu rasti.

"Broj vozila u pojedinim opštinama u vezi je s ukupnim ekonomskim ambijentom pa imamo i određen broj lokalnih zajednica gdje broj automobila stagnira, a to je dobar pokazatelj standarda življenja", naglasio je Radović.

Iz Udruženja građana "Don" iz Prijedora kazali su da je srazmjerno veliki broj vozila kod nas rezultat ranijeg masovnog uvoza starijih automobila, kao i nedostatak navike korištenja alternativnih oblika prevoza kao što je bicikl i slično.

"Sa zapada smo ranije uvozili sve i svašta, oni su čistili svoja dvorišta, a mi smo kupovali ta vozila koja su mahom neispravna, pa ih ni ovdje nismo ništa bolje održavali, jer je standard naših građana nizak", rekao je Zoran Petroš, koordinator za rad sa potrošačima u ovom udruženju.

Dodaje da su građani skloni da za svaku sitnicu sjedaju u automobil, kao i da vrlo malo koriste bicikle ili javni prevoz.

Stručnjaci smatraju da je na povećanje broja automobila uticao uvoz iz EU, ali da opet, u prosjeku, vozimo duplo starija auta nego u evropskim zemljama, što direktno utiče na bezbjednost u saobraćaju.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, ističe da je prosjek starosti vozila u BiH preko 16 godina, dok prosječan automobil u Evropskoj uniji ima 8,6 godina.

"To će se ubrzo korigovati jer uskoro počinje primjena pravilnika o uvozu vozila sa Euro 4 motorima, što su otprilike vozila proizvedena 2006. godine, čime će doći do određenog poboljšanja kada su u pitanju vozila koja dolaze iz EU", kazao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja.

Svjetske metropole

Kada su u pitanju svjetske metropole, broj vozila u Dubaiju je u posljednjih osam godina udvostručen, pa taj grad sada ima više automobila po osobi od Njujorka ili Londona. Dubai ima 1,4 miliona vozila na populaciju od 2,4 miliona, odnosno 540 automobila na svakih 1.000 ljudi, saopštila je tamošnja Agencija za puteve i transport.

U Njujorku na 1.000 stanovnika dolazi 305 automobila, a u Londonu 213.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije