Društvo

ČITAJTE U NEZAVISNIM. Apoteci prijeti katanac, magistru gubitak licence

ČITAJTE U NEZAVISNIM. Apoteci prijeti katanac, magistru gubitak licence
ČITAJTE U NEZAVISNIM. Apoteci prijeti katanac, magistru gubitak licence

BANJALUKA - Ukoliko se utvrdi da je krivotvoreni lijek somatropin prodavan u nekoj od banjalučkih apoteka, biće zatraženo da joj se ukine odobrenje za rad, a magistru farmacije oduzme licenca.

To su juče "Nezavisnim" potvrdili iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, nakon što se ranije pojavila sumnja da se lažni Norditropin SimpleXx 10 mg/1,5 ml, kojim se liječi poremećaj rasta kod djece i zamjena je za hormon rasta kod odraslih, našao u prodaji u Banjaluci.

Iz Inspektorata RS navode da su zbog svega kontaktirali predstavnika proizvođača originalnog lijeka u BiH, te zatražili više informacija.

"Tražili smo da nam se dostavi naziv apoteke u kojoj je lijek navodno kupljen, te fiskalni račun koji bi bio stvarni dokaz o kupovini. Obećano nam je da će više informacija tražiti od predstavništva u Hrvatskoj, ali još nismo dobili te podatke", ističe Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor.

Dodaje da su inspektori na osnovu postojećih informacija odmah počeli s pojačanim kontrolama apoteka u Banjaluci.

"Dosad su inspektori obišli 11 apoteka i ni u jednoj nisu pronašli bilo kakve naznake da je prometovan sporni lijek. Kontrolom pojedinih apoteka utvrđeno je da ni u drugim apotekama iz tog lanca nije vršen promet, tako da je praktično kontrolisano mnogo više od 11 apoteka", kaže Miljić.         

Riječ je o lijeku pod nazivom Norditropin SimpleXx 10 mg/1,5 ml, serije SC11255 s rokom upotrebe do novembra 2016. i serije CL70711 s rokom upotrebe do avgusta 2017. godine, rumunske proizvodnje, koji nema dozvolu za stavljanje na tržište BiH.

"Lijek pod ovim zaštićenim imenom, koji je u stvari hormon rasta, proizvodi danski proizvođač 'Novo Nordisk' za druga tržišta, a u BiH je registrovao lijek pod drugim nazivom Norditropin Nordilet", kaže Miljić.

Uvjerava da će inspekcijske kontrole biti nastavljene i narednih dana.

"U slučaju da se utvrdi da je lijek stvarno prometovan u apoteci, ona će biti sankcionisana. Od nadležnih organa će biti zatraženo da se apoteci ukine odobrenje za rad, a magistru farmacije oduzme licenca. Kazna za stavljanje u promet neregistrovanog lijeka za pravno lice iznosi 3.000 do 15.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000 do 3.000 KM", kaže Miljić.

Ranije su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH građane koji posjeduju sporni lijek zamolili da ga ne upotrebljavaju zbog potvrđene sumnje u ispravnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije