Društvo

U BiH stiže tropski talas

 U BiH stiže tropski talas
U BiH stiže tropski talas

BANJALUKA - I građane BiH, sudeći po prognozama meteorologa i stručnjaka iz ove oblasti, te svjetskih meteoroloških stanica, očekuje pakleno ljeto s temperaturama i do 40 stepeni Celzijusovih i s izrazito dugim i sušnim periodima, koji bi mogli trajati i do mjesec dana.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, kazao je kako nas očekuje drugi udar - talas vrućine koji će biti puno jači nego prvi, koji je prošao i prije zvaničnog početka ljeta.

"Prognoze govore da je pred nama jedno vrelo ljeto. Prvi udar vrućine smo imali i prije zvaničnog početka ljeta, gdje su temperature bile oko 35-36 stepeni, u narednim danima nas očekuje drugi udar s visokim temperaturama koje će ići čak i do 40 stepeni. Najtoplije u ovom mjesecu će biti pred kraj sljedeće sedmice, kada će temperature danima biti konstantno visoke. Za ovaj mjesec je interesantno da samo šest dana ima uopšte i mogućnost padavina", kazao je Kuštrinović.

Dodaje da ovo nije ništa čudno jer je Evropski komitet o klimatskim promjenama, čiji je i sam član, uradio istraživanje i izvještaj, kojim su na osnovu više parametara i dokaza najavili da će u ovom vijeku sve više biti strašno vrelih ljeta, ogromnih količina padavina u kratkom vremenskom roku kao i dugih sušnih perioda, potencijalno sve u kratkom vremenskom razdoblju.

"Srednje dnevne temperature su kod nas dosta porasle u zavisnosti od mjeseca do mjeseca i za više od stepen, a to je s meteorološke strane i kada uzmemo dugoročne prognoze ogromno", navodi Kuštrinović.

On je kazao da dugoročna prognoza za avgust upozorava na veliku sušu i temperature koje bi trebalo da budu mnogo veće od prosjeka.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da su dugoročne prognoze nezahvalne, ali potvrđuju riječi kolege iz Banjaluke o vrućinama koje nas očekuju.

"Od naredne sedmice nas očekuje dramatično povećanje temperature, na teritoriji čitave BiH, a posebno u Hercegovini, koja je standardno toplija od ostatka zemlje. Još jedna stvar koja je sigurna je da padavina neće biti u narednom periodu, u prvih 15 dana jula nema takve vrste osvježenja, osim pokoji potpuno zanemarljiv lokalni pljusak", saopštili su iz FHMZ.

Iz domova zdravlja i ljekarskih ordinacija kažu kako nemaju povećan broj pacijenata s tegobama nastalim od vrućine, ali upozoravaju građane da se pripaze i pridržavaju određenih pravila.

"Posebno ranjivu kategoriju čine starije osobe i hronični bolesnici, koji se moraju pridržavati propisane terapije i pojačati oprez. Što se tiče ostatka stanovništva, potrebno je izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu najjačeg sunčevog zračenja, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, konzumiranje što više vode, voća i povrća, kao i prilagođavanje fizičke aktivnosti", naveli su iz Doma zdravlja u Banjaluci.

Vrućina krivi pruge

Zapadna Evropa je pogođena ranim talasom vrućine koja stiže iz Afrike i trajaće nekoliko dana.

Od Portugala do Velike Britanije, preko Španije, Francuske, Belgije, Holandije, kao i na sjeveru Italije, temperatura narednih dana bi trebalo da dostigne oko 40 stepeni. S maksimalnim 41 stepenom u Toledu, Španija je na čelu liste po vrućini i u stanju pripravnosti zbog opasnosti od požara. U Velikoj Britaniji željeznica planira da smanji brzinu vozova zbog deformacije pruga od vrućine.

Na sjeveru Evrope, u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Finskoj, gdje je temperatura u ovo doba godine obično između 15 i 20 stepeni, narednih dana se očekuje 25 do 30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije