Društvo

Čamcima spasavali ljude i stoku

Čamcima spasavali ljude i stoku
Čamcima spasavali ljude i stoku

PRIJEDOR, GRADIŠKA - U prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica poplavljeno je oko 250 stambenih objekata zbog izlivanja Sane i Gomjenice iz korita i prodora podzemnih voda, dok se u ostalim opštinama situacija nakon poplava stabilizuje, izuzev Gradiške, čiji stanovnici strahuju zbog rasta Save.

Prijedorska Teritorijalna vatrogasna jedinica tokom proteklog vikenda ispumpavala je vodu iz poplavljenih prostorija te prevozila stanovništvo čamcima u naselju Gomjenica.

Zbog izlivanja vode na kolovoz za saobraćaj je zatvorena Prištinska ulica u Prijedoru, odnosno dio puta koji vodi prema Bišćanima, a prema riječima nadležnih, saobraća se alternativnim pravcem.

U prijedorskom naselju Raškovac juče nije bilo struje jer je isključena poplavljena trafo-stanica kod lokalne kožare.

Šezdesettrogodišnji Hasan Elkaz iz prijedorskog naselja Zagrad ponovo je čamcem spasavao svoje stado ovaca.

"Voda je ušla u tor u kome se nalazi mojih pedesetak ovaca i nije bilo druge već da ih čamcem prebacujem na sigurno. Ovo je već četvrti ili peti put ove godine da pravim akciju spasavanja svog stada ovaca. Sreća pa imam čamac i prijatelje koji mi pomažu", rekao je Elkaz.

U Prijedoru, Kostajnici i Kozarskoj Dubici na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplave, dok su u Novom Gradu redovne mjere zaštite od poplava.

Na području Gradiške juče je nastavljen rast rijeke Save i strahovalo se da će to prouzrokovati plavljenje nebranjenih površina u mjesnim zajednicama Vrbaška, Gašnica, Bistrica i Orubica.

Nakon kvara na jednoj od pumpi prepumpne stanice "Kej", u Gradišci su obezbijeđene četiri mobilne pumpe za crpljenje vode iz kanalizacionog sistema grada, koja je tokom noći između subote i nedjelje, zbog izuzetno velikih količina padavina, ugrozila podrumske prostorije u oko 500 stambenih objekata.

Naloženo je da se pripreme paketi vode i hrane za domaćinstva koja se nalaze na nebranjenim područjima.

Na preksinoćnoj vanrednoj sjednici, Štab za vanredne situacije Gradiške je donio odluku o proglašenju vanredne situacije odbrane od poplava na području te lokalne zajednice.

Štab je na sjednici, koju je održao juče ujutru, konstatovao da je tadašnji vodostaj rijeke Save od 730 centimetara na nivou kada se uvode redovne mjere zaštite od poplava.

"Vodostaji Vrbasa i Vrbanje u Banjaluci nisu u porastu, ali su posljednje padavine aktivirale tri nova klizišta na Laušu i u Kuljanima", potvrđeno je u gradskom odsjeku Civilne zaštite.

U poplavljenim područjima Unsko-sanskog kantona, prema izvještaju Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite, stanje je juče bilo nešto bolje u odnosu na prethodni dan.

Najteže je i dalje na području opštine Cazin, iako kiša juče nije padala, te se nivo vode nastavio smanjivati, tako da se voda iz poplavljenih kuća povlači, a vlasnici čiste i saniraju štetu.

Na području opštine Bihać stanje se, takođe, popravlja, ali su i dalje poplavljene kuće u nekoliko naselja zbog oborinskih i podzemnih voda. Nivo rijeke Une se smanjuje, ali je još iznad kritične tačke.

Dramatično i u regiji

Nadležne službe u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji takođe su u pripravnosti zbog nabujalih rijeka, koje prijete ili već donose probleme u tim državama.

Visok vodostaj Save izazvao je nevolje za stanovništvo zagrebačkog naselja Kajzerica, gdje su pod vodom parkinzi, garaže, igrališta i podrumi.

U Sisku je juče bilo sve spremno za evakuaciju, zbog najave da će se spojiti dva velika vodena talasa koja dolaze rijekama Savom i Kupom.

Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, kaže da su u pripravnosti.

Iako nivo rijeka u Sloveniji stagnira, kako su poručili nadležni, opasnost od poplava za stanovništvo i privredne objekte još nije prošla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije